Salut

Metges i infermeres volen més rapidesa pel nou Trueta

Els col·legis professionals veuen amb bons ulls el projecte presentat per Salut, però reclamen més celeritat

Els sindicats temen que s’acabin unificant els dos hospitals i es perdin recursos

La presentació del projecte del nou Trueta ha estat rebut amb satisfacció pels dos col·legis professionals de metges i infermeres de les comarques gironines. Tant el president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana, com la presidenta del Col·legi d’Infermeres, Alicia Rey, es mostraven ahir satisfets pel projecte “molt preliminar” –en paraules de Vilaplana–, i coincidien a reclamar més celeritat en la seva construcció i que no s’hagués d’esperar als vuit o deu anys que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va augurar. També el cap de cardiologia del Trueta, Ramon Brugada, tot i mostrar-se content pel projecte, va destacar ahir la seva preocupació perquè l’espai destinat no sigui suficient a llarg termini i perquè no es va mencionar l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi). “La recerca és important”, hi va afegir. D’altra banda, representants dels sindicats van coincidir ahir a alertar que la proximitat dels dos hospitals –el nou Trueta i l’hospital de Salt, fins i tot connectats per una plataforma, segons el projecte– podria fer que “dels dos hospitals en facin un”, deia la portaveu de Sanitat de CCOO, Maria Àngels Rodríguez.

“M’agradaria que anés més de pressa, que en cinc o sis anys estigués, perquè tenim una situació precària al Trueta”, deia el president del col·legi de Metges, que, per això, opinava que calia treballar de manera paral·lela en el projecte per poder fer tots els tràmits amb celeritat. Vilaplana també considera que l’espai reservat per al projecte és suficient també per a futures ampliacions. D’un parer semblant és Alicia Rey, que opinava que considerava tant la ubicació com l’espai correctes i que era molt important unificar assistència, docència i recerca. “El que no em sembla tan correcte és el temps. Entre vuit i deu anys és molt de temps, i ja sabem què passa amb les obres...”, hi va afegir.

Per la seva part, tot i destacar que el projecte era fantàstic, el cap de cardiologia del Trueta es va mostrar preocupat perquè “sent conscient de la realitat del que passa a Barcelona, on els hospitals s’han d’ampliar”, no hi hagi prou espai. “Tinc la sensació que queda molt encotillat”, deia Brugada en referència als plànols que es van presentar dissabte. “Hem de tenir capacitat de creixement. Estem parlant del parc biomèdic de Girona”, hi afegia i, en aquest sentit, també va criticar que no s’hagués fet esment en cap moment de l’Idibgi en la proposta. “Hem de donar la millor salut possible al territori i això implica tenir una bona reserva d’espai, i també s’ha de pensar en la investigació”, va resumir.

També des del SATSE, Àlex Ventura, denunciava que hi pot haver la temptació de compartir recursos tant en l’àmbit del personal com del material o els serveis entre els dos centres hospitalaris, de manera que se n’acabarien perdent. “La por, sobretot, és que s’acabin infradotant de manera que cap dels dos centres pugui subsistir per si sol”, hi afegia. Tant Rodríguez com Ventura coincidien a posar especial èmfasi en el servei d’urgències, de com seran els accessos, si hi haurà dos serveis o com s’enfocarà per evitar un possible col·lapse. Així mateix, no es van estar d’insistir que el nou projecte deixa desprotegida “sanitàriament“ la part nord de la ciutat.

Dissabte, el conseller de Salut va presentar a Girona els plànols d’ una primera distribució dels principals edificis del nou complex sanitari, que se situa a pocs metres del Parc Hospitalari Martí i Julià i que tindrà una superfície aproximada d’entre 95.000 i 100.000 metres quadrats.

LES FRASES

No estem parlant del Trueta dels pròxims anys, sinó del parc biomèdic de Girona
Ramon Brugada
cap de cardiologia del trueta
És molt correcte el que s’ha plantejat, però no ho és tant el temps que es preveu, de 8 a 10 anys
Alicia Rey
presidenta del col·legi d’infermeres de girona
M’agradaria que anés més de pressa perquè tenim una situació precària al Trueta
Josep Vilaplana
president del col·legi de metges de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró