Salut

Els casos d’ictus es disparen: es preveu un augment del 35% per al 2035

El programa d’ictus infantil tracta un centenar d’infants a Catalunya des del 2020

3.880 activacions del Codi ictus d’adults durant el primer semestre de l’any a Catalunya

L’ictus és una malaltia d’altíssima prevalença, però poca visibilitat. A Espanya cada any es comptabilitzen 120.000 afectats nous i s’espera un augment de casos del 35% per al 2035, segons dades de la Conferència de l’Organització Europea d’Accidents Cerebrovasculars (ESOC) 2021.

El Dia Mundial de l’Ictus i en declaracions a Efe, el president de la Fundació Freno a l’Ictus, Julio Agredano, subratlla l’alta mortalitat que provoca aquesta malaltia cerebrovascular, que a Espanya és la primera causa de mort en dones, amb 16.000 víctimes any, xifra que triplica les morts causades pel càncer de mama, una patologia però molt més visible.

Agredano justifica aquest previsible augment de l’ictus a l’envelliment de la població i a l’adopció d’estils de vida poc saludables.

A Catalunya

El codi ictus pediàtric ha permès tractar 101 nens des de la seva posada en marxa, a principis del 2020. L’any passat, des del febrer, se’n van atendre 76 i durant el primer semestre del 2021 hi ha hagut 25 casos més. La mitjana d’edat dels atesos és de 10 anys. El codi ictus pediàtric és un protocol d’emergència impulsat pel Departament de Salut que permet donar una atenció especialitzada als pacients menors de 15 anys amb sospita d’aquesta malaltia. Cada any hi ha entre 50 i 60 casos, una xifra baixa si es té en compte que entre els adults cada dia s’activen 20 de mitjana. Pel que fa als adults, el codi ictus s’ha activat en 3.880 ocasions durant el primer semestre de l’any.

L’ictus en nens és molt difícil de diagnosticar i comporta una simptomatologia d’alarma molt diferent a la que es dona en els adults. Els principals símptomes poden ser el dèficit neurològic, l’alteració de la parla o el llenguatge, o l’alteració del nivell de consciència. En l’edat infantil és freqüent també la presència d’altres símptomes generals, com vòmits, mal de cap, vertigen o alteració de la conducta, que poden anar acompanyats de febre, nàusees, vòmits mal de cap o vertigen.

El Codi Ictus pediàtric està coordinat pel Pla Director de Malalties Vascular Cerebral del Departament de Salut i compta amb onze hospitals especialitzats en pediatria, que formen part del protocol d’activació.

Salut ha destacat que aproximadament el 50% d eles activacions no acaben sent un ictus ja que hi ha malalties en què la simptomatologia pot confondre’s, com és el cas de l’epilèpsia, més freqüent en infants que en adults.

El Codi ictus pediàtric s’activa a través del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb una trucada al 061 o al 112 de la família afectada. Un cop informat, prealerta a l’hospital receptor referent en aquesta matèria més proper. Quan l’infant arriba a l’hospital, se li fa un diagnòstic precís, que determina si l’ictus ha estat causat per una hemorràgia (un 60% dels casos en els infants), o pel taponament d’un vas sanguini del cervell (infart cerebral), un 40% dels casos en els menors de 15 anys.

Codi ictus en adults

Pel que fa als adults, el Codi ictus s’ha activitat en 3.880 ocasions durant el primer semestre de l’any. És a dir, gairebé una activació cada hora. L’any passat, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va activar el codi en 5.167 ocasions, el 68% del total. La resta d’activacions corresponen a malalts ja ingressats o que van acudir al centre hospitalari per mitjans propis.

Aquestes xifres que segueixen les tendències d’anys anteriors. I és que, el protocol, que es va posar en marxa el 2006, compta amb unes 7.500 activacions anuals.

De mitjana, des que s’activa el codi per un possible cas fins al moment que la persona arriba a l’hospital, transcorren 147 minuts. Poc més de dues hores on es recullen des dels casos de més proximitat als més complexos i aïllats que requereixen un trasllat a llarga distància. Pel que fa a l’entrada del malalt a l’hospital, des que hi accedeix fins que se li fa el TAC (la prova per aprofundir en el diagnòstic del pacient), passen, segons les mitjanes d’aquest primer semestre de 2021, 20 minuts, i, des de la mateixa entrada fins que se li comença el tractament, 32 minuts.

A Catalunya, aproximadament un 40% de les persones que pateixen un ictus poden recuperar la seva vida de manera autònoma. O no pateixen seqüeles o les que tenen són compatibles amb el dia a dia que tenien abans de la malaltia. La mortalitat està al voltant del 15%.

Pel que fa a la resta, acaben patint alguna discapacitat, ja sigui física, de la parla, cognitiva o anímica, entre altres. D’altra banda, cada any uns 2.500 pacients reben tractaments de reperfusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat