Salut

Sanitat i les autonomies estudiaran posar la dosi de reforç a majors de 40 anys si la Ponència de Vacunes ho proposa

L’executiu estatal té a punt vacunes pediàtriques per quan l’EMA hi doni el vistiplau

Els indicadors de la Covid-19 empitjoren a tot l’Estat, amb diferències notables entre territoris

El govern espanyol i les comunitats autònomes estudiaran administrar una dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19 als majors de 40 anys si la Ponència de Vacunes ho proposa.

Així ho ha explicat la ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres, i després que la Comissió Europea (CE) s’hagi mostrat avui favorable a la mesura.

Darias ha recordat que la Ponència de Vacunes està “en revisió constant” de l’estratègia de vacunació, i que per aquest criteri ja s’ha incorporat diversos grups a la dosi de reforç, els últims dels quals els majors de 60 anys i el personal sanitari. Per això no ha descartat que se n’hi incorporin més.

Sobre els col·lectius que ja està previst que rebin la dosi de reforç, Darias ha indicat que es tracta d’un grup de 16 milions de persones, i ha instat els sistemes sanitaris de les diferents autonomies a “pitjar l’accelerador” i a tenir-los vacunats “si pot ser abans de les festes de Nadal”.

D’altra banda, i en previsió que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) pugui donar el vistiplau a la vacuna pediàtrica properament, Darias ha explicat que el govern espanyol “ha fet els deures” i té a punt dosis per quan calgui, un cop la Ponència de Vacunes ho proposi i la Comissió de Salut Pública ho aprovi.

En aquest sentit, la ministra ha recordat que la incidència acumulada del virus supera la mitjana a la franja d’edat dels menors de 12 anys, el col·lectiu que encara no ha rebut cap vacuna contra la Covid-19.

Darias ha alertat que si bé és cert que el repunt de la pandèmia es nota en totes les franges d’edat, la seva incidència és especialment virulenta entre les persones no vacunades.

És per això que ha reiterat que l’estratègia de l’executiu estatal i dels autonòmics passa per vacunar i per prevenir. “La clau és la vacuna i el reforç, i quan abans, millor”, ha insistit.

El Consell Interterritorial de Salut d’aquesta tarda també ha acordat una pròrroga de les restriccions que afecten els esdeveniments esportius, amb aforaments complerts a l’exterior però limitats al 80% a l’interior.

D’altra banda, s’ha informat de l’aplicació d’un protocol per a la detecció precoç de la violència de gènere, en virtut del qual s’estudiaran nous mètodes perquè el personal de l’Atenció Primària pugui detectar casos d’aquest tipus i se’ls impartirà formació específica.

Empitjoren els indicadors

Agències

La pressió de la Covid-19 a les unitats de cures intensives (UCI) ha augmentat fins al 6,13% i la incidència acumulada a 14 dies ha pujat 9,74 punts, fins als 148,84 casos per cada 100.000 habitants, segons l’últim balanç oficial.

El ministeri de Sanitat ha notificat aquest dimecres 8.527 nous positius –la xifra més alta des del 2 de setembre- i 38 defuncions. La xifra d’infectats des de l’inici de la pandèmia s’eleva així fins als 5.111.842 i la de víctimes és de 87.904.

Al conjunt de l’Estat hi ha 3.172 pacients ingressats per la infecció, que ocupen el 2,56% de tots els llits disponibles. Un total de 562 persones estan ingressades a l’UCI, el 6,13% del total de llits per a crítics a l’Estat. En les darreres 24 hores hi ha hagut 512 persones hospitalitzades a l’Estat per la infecció i 337 han estat donades d’alta.

L’evolució de la pandèmia és desigual segons els territoris, amb grans diferències, però els indicadors empitjoren arreu i cap autonomia es troba per sota dels 50 casos, és a dir, en circulació controlada.

Navarra i País Basc se situen en risc alt (de 300 a 500 punts); Melilla, Aragó, Balears, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, País Valencià, Cantàbria, Canàries i la Rioja, en risc mitjà (de 100 a 300), i  Andalusia, Astúries, Castella-La Manxa, Extremadura i Ceuta estan en risc baix (de 50 a 100 casos).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot