Salut

Darias descarta la vacunació obligatòria perquè afirma que l’Estat és “el primer país del món” en taxa vacunal

La ministra espanyola de Sanitat assegura que ni el seu govern ni les autonomies contemplen ara per ara més restriccions

La Comissió de Salut Pública analitza dimarts vinent l’estratègia per vaccinar els nens de 5 a 11 anys


La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat aquest dijous noves restriccions per frenar la pandèmia o obrir el debat de la vacunació obligatòria, com avui ha fet Alemanya.

En una roda de premsa a Còrdova després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, Darias ha dit que entén que països amb taxes de vacunació baixes puguin plantejar aquesta opció, però considera que a l’Estat “no li cal” perquè, segons ella, “és el primer país” en aquest àmbit “no d’Europa, sinó del món”.

Tampoc veu necessari endurir les restriccions per frenar la transmissió del coronavirus i ha assegurat que el govern espanyol i les comunitats no ho contemplen en aquest moment. Darias ha revelat que el Consell ha abordat la possible aplicació de noves mesures, com la limitació d’aforaments o de mobilitat, i els responsables autonòmics han emès el seu parer sense que s’hagi pres cap decisió.

La titular de Sanitat ha apostat per “seguir incrementant” el ritme de la vacunació, sobretot de les terceres dosis, abans que arribi Nadal.

En qualsevol cas, ha demanat actuar amb “prudència” per evitar contagis, especialment en dates de “molta mobilitat” com el pròxim pont de la Puríssima.  Darias ha recomanat “evitar les aglomeracions durant el pont de la Constitució, perquè són dates en les que se surt de compres”. La ministra ha destacat la importància dur mascareta i respectar la distància social.

“Vacunar, vacunar, vacunar i continuar amb la cultura de la prudència”, ha resumit.

Darias ha explicat que dimarts vinent la Comissió de Salut Pública debatrà la proposta de la Ponència de Vacunes a l’entorn del protocol per vaccinar els nens de 5 a 11 anys, tan bon punt l’Agència Europea del Medicament aprovi l’administració del vaccí pediàtric de Pfizer. Espanya rebrà aquest desembre 1,3 dosis d’aquesta vacuna, i pel gener 2 milions més.

Pfizer proposa administrar dues dosis de la vacuna pediàtrica als nens amb 28 dies de diferència, amb una quantitat total que equival a una de les dosis dels adults. La Ponència de Vacunes presentarà la seva proposta a la Comissió de Salut Pública, que l’analitzarà dimarts vinent.

Cinc casos confirmats d’òmicron i un sisè sospitós

Agències

La secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha informat que “a dia d’avui” hi ha cinc casos confirmats de la nova variant òmicron de la Covid-19 a l’Estat, tres a la Comunitat de Madrid i dos a Catalunya. Un d’ells és l’anunciat aquesta tarda per la Comunitat de Madrid, i que és el primer que no té relació directa amb països de risc ni ha estat contacte estret d’altres casos coneguts. Es tracta d’un home de 62 anys que ha rebut les dues dosis de la vacuna AstraZeneca i que presenta símptomes lleus.

A més, hi ha una “alta sospita” que un sisè pacient, a les Balears, s’ha infectat amb la nova soca, a l’espera dels resultats de la seqüenciació.

Calzón ha reconegut que encara no se sap si les vacunes actuals podran fer front a la nova variant del virus, però sí ha volgut remarcar que la dosi de reforç té un avantatge doble, perquè incrementa el nombre d’anticossos i ho fa amb molta variabilitat. Per tant, ha dit, “és possible que siguin efectius davant l’antigen original i altres de semblants”.

La secretària d’Estat ha explicat que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalites (ECDC) ha publicat una avaluació de risc en la que especifica que s’han notificat a tot el món 252 casos a 34 països de la variant òmicron, 78 dels quals a països de la Unió Europea.

La ministra ha defensat que el govern i les comunitats “actuen amb anticipació” i de manera coordinada, a l’espera que la comunitat científica “aclareixi algunes qüestions que no sabem” sobre la nova variant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp