Salut

La ponència de vacunes avala administrar la dosi de reforç als majors de 50 anys i als vacunats amb AstraZeneca

La Comissió de Salut Pública debatrà aquest dijous si s’aplica la recomanació

Darias descarta aplicar noves restriccions i aposta per la vacunació i la prevenció amb les mesures ja existents

 La Comissió de Salut Pública estudiarà aquest dijous si amplia la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la franja d’edat dels 50 als 59 anys.

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat a la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut (CIS) d’aquest dimecres que els experts de la ponència de vacunes han recomanat ampliar la punxada de reforç a la franja d’edat de 50 a 59 anys i als vacunats amb AstraZeneca, que es va administrar a majors de 60 anys però també treballadors considerats essencials menors de 55 anys.

La ponència ha estudiat ampliar la població que rebrà un recordatori contra la Covid després que la Xunta de Galícia hagi començat a citar aquesta setmana les persones de 50 a 59 anys abans que la tercera dosi hagi estat aprovada per la Comissió de Salut Pública.

La proposta no ha entrat avui a l’ordre del dia de la reunió del Consell i encarà ha de ser valorada a la Comissió de Salut Pública. Aquest dijous els directors generals del ministeri de Sanitat i les comunitats estudiaran la proposta que, segons recorden fonts de Sanitat, pot ser ratificada o modificada.
 
La ministra ha reiterat el missatge de la importància de la vacunació, i en aquest cas de la dosi de reforç, i ha posat com a exemple que allà on el virus té menys incidència, ara com ara, és entre el col·lectiu de 70 anys amunt, que majoritàriament ja l’ha rebut. És poc probable, doncs, que la Comissió de Salut Pública decideixi demà una altra cosa que no sigui ampliar la tercera dosi als dos col·lectius proposats.

No obstant això, ha insistit que la prioritat és acabar d’administrar les dosis de reforç als majors de 60 anys abans de Nadal i també vacunar les persones que encara no han rebut cap punxada.

La titular de Sanitat ha fet una crida a l’“acció conjunta” de totes les administracions i a donar un “missatge unívoc” de què “hem de continuar vacunant-nos a tot el país”.

Darias ha celebrat l’inici de la vacunació als menors d’entre 5 i 11 anys, un col·lectiu de 3,3 milions de persones arreu de l’Estat que la ministra confia que a finals de gener ja tingui almenys la primera dosi posada, en el benentès que per rebre la segona cal esperar vuit setmanes. En aquest sentit ha recordat que és precisament aquesta franja d’edat la que presenta una incidència acumulada de casos més gran.

Pel que fa a la variant òmicron, ha informat que hi ha 40 casos confirmats i diversos en estudi. Dels ja confirmats, la meitat estan relacionats amb viatges a zones de risc. En l’actual context d’augment de la corba de contagis, però, la variant dominant continua essent la delta.

La ministra ha descartat aplicar noves mesures però ha apostat per “intensificar” les que ja existeixen com l’ús de la mascareta –obligatòria en interiors i en exteriors on no es pugui guardar la distància de seguretat-, la distància personal, el rentat de mans i la ventilació. En aquest sentit, ha insistit que cal seguir vacunant però també prevenint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia