Salut

El govern torna a tancar l’oci nocturn i vol recuperar el toc de queda

La comissió delegada en matèria de Covid-19 aprova noves restriccions per limitar la mobilitat i la interacció social

Les trobades es limiten a un màxim de 10 persones i es redueixen els aforaments als interiors de la restauració, comerç, gimnasos i activitats culturals

El govern ha decidit recuperar algunes restriccions severes per intentar frenar l’increment de contagis de Covid-19 abans de les festes de Nadal i Cap d’Any i davant l’arribada de la nova variant òmicron.

La comissió delegada en matèria de Covid-19 ha acordat en una reunió aquest dilluns a la tarda una sèrie de mesures que busquen reduir la mobilitat i la interacció social, com tornar a tancar l’oci nocturn, limitar les trobades a un màxim de 10 persones i reduir els aforaments al 50% a la restauració i al 70% al comerç, gimnasos i cultura.

Així ho ha anunciat aquest vespre la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa on també ha explicat que l’executiu treballa per tornar a decretar el toc de queda entre la una de la matinada i les sis del matí, si bé aquesta mesura requereix l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè afecta drets fonamentals. A banda, la Generalitat recomana la implementació del teletreball.

Plaja ha apuntat que confien que les mesures entrin en vigor la matinada de divendres, inclòs el toc de queda si rep l’aval judicial. La portaveu ha precisat que les mesures tindrien una vigència de 15 dies, amb la qual cosa afecten de ple en dates com Nadal i Cap d’Any.

La Generalitat durà les mesures a la reunió de presidents autonòmics convocada pel cap de l’executiu estatal, Pedro Sánchez per a aquest dimecres. En aquest sentit, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha subratllat la importància d’adoptar mesures “coordinades” perquè la població es conscienciï que cal seguir-les.

Argimon ha assumit que aquestes mesures “són un pas enrere” però ha defensat que és “absolutament necessari” tornar a les restriccions per aturar la progressió de contagis i evitar el col·lapse del sistema sanitari, ja que en l’última setmana s’han doblat els casos de coronavirus i ja treu el cap la nova variant òmicron. En aquest sentit, ha explicat que d’aquesta soca se sap que “és més contagiosa i que serà la dominant aviat”. “Encara no sabem si és més agressiva, malgrat que sembla que no. Però també és cert que si transmet molt, té facilitat de col·lapsar”, ha afegit.

També ha reconegut que per als sectors afectats és un moment “molt complicat”, perquè després de dos mesos d’una certa “normalitat” per al sector, ara és “fer un pas enrere”. El conseller entén que ara poden estar pensant “amb ràbia” que no se’ls ha avisat, però ha subratllat que el virus tampoc els ha avisat a ells i és “absolutament necessari” actuar.

Argimon ha admès que aquest retrocés pot generar el sentiment que “això no s’acaba mai”, però augurat que “això algun dia passarà” i ha animat a “passar l’hivern”.

Preguntat sobre si se suspendran les cavalcades de reis, Argimon no s’hi ha mostrat partidari i ha recordat que la infància és una etapa que dura pocs anys. A més, ha assenyalat que les mesures no afecten els casals de lleure de Nadal ni el calendari escolar i universitari.

També ha descartat que s’apliquin noves mesures restrictives a les residències perquè “no es pot morir de pena”. Argimon ha recordat que en aquests equipaments, la vacunació ha generat un paradigma completament diferent al del principi de la pandèmia



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat