Salut

Catalunya torna a superar els 1.000 trasplantaments

El percentatge de negatives de familiars a la donació durant el 2021 va ser el més alt de les últimes dècades a causa de la pandèmia

La donació en vida creix 28,3% respecte de l’any 2020

Catalunya ha tancat l’any 2021 amb un increment del 6,4% en els trasplantaments d’òrgans i del 7,9% en les donacions. S’ha revertit la caiguda registrada l’any passat a causa de la crisi de la covid 19, tot i que l’emergència sanitària ha provocat també un increment de les llistes d’espera. L’any passat va ser el quart millor any de la història en trasplantaments i el cinquè en donacions, però encara lluny dels rècords del 2019, segons van explicar ahir els responsables del Departament de Salut i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

El volum d’activitat dels centres catalans, amb una mitjana de gairebé tres trasplantaments al dia, ha permès augmentar la taxa i situar-la en 137 trasplantaments per milió de població (pmp), una de les més altes del món. Per tipus d’òrgan, l’augment del nombre de trasplantaments el 2021 ha estat generalitzat, tot i el descens dels hepàtics un 17%. Van augmentar els renals (9,4%), els cardíacs (50,0%), els pulmonars (16,4%) i els pancreàtics (8,7%).

Un total de 288 persones van donar els seus òrgans després de morir, un 7,9% més que l’any anterior. Amb aquesta xifra, la taxa de donació a Catalunya se situa en 37,1 donants per milió de població, 3 punts per sobre de l’any passat però per sota dels 49 donants pmp del 2019; un any en què moltes de les xifres de l’activitat de trasplantament van arribar al màxim. El consentiment a la donació s’ha reduït fins al 76%, la xifra més baixa de les últimes dues dècades, amb un total de 97. La negativa prèvia del possible donant o de la família sense especificar-ne la raó han estat els principals motius. Jaume Tort, director de l’OCATT, va atribuir aquest increment de la taxa de negatives a les dificultats que ha generat la covid-19 als centres de salut. “La comunicació dels professionals amb les famílies s’ha vist molt entorpida; s’ha fet en situacions molt complicades”, va assegurar.

La llista d’espera per a trasplantaments ha tornat a créixer fins a situar-se en 1.218 persones, una xifra similar als anys prepandèmia. El 31 de desembre constaven 1.033 persones esperant un ronyó; 60, un fetge; 32, un cor; 72, un o dos pulmons, i 21, un pàncrees. D’aquest total, 12 són pediàtrics.

Uns 14.088 pacients s’han beneficiat dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació. El BST va gestionar el 2021 1.524 donants de Catalunya (34,8% més que el 2020), dels quals es van aconseguir 2.327 teixits (32,1% més). Es van obtenir 1.482 còrnies; 249 peces de teixit cardiovascular; van haver-hi 309 donants de teixit musculoesquelètic i 287 de pell. “Moltes vegades ens oblidem dels teixits, i la donació de teixits és important, ja que un sol donant pot millorar la vida de fins a 100 persones, motiu pel qual l’hem de reforçar”, va assenyalar Tort. D’altra banda, s’han incorporat 6.739 nous donants de medul·la òssia al Registre de Donants de Medul·la Òssia, el que suposa arribar als 62.255 voluntaris.

LA XIFRA

288
persones
van donar els seus òrgans després de morir al llarg del 2021, un 7,9% més que l’any anterior.

LA FRASE

La comunicació dels professionals amb les famílies s’ha fet en situacions molt complicades
Jaume Tort
director de l’OCATT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona