Salut

Les vacunes anticovid afecten la menstruació però els efectes són breus, segons un estudi

L’informe es basa en el seguiment de 3.900 dones als Estats Units i 5.700 a Noruega

Les vacunes contra la covid-19 poden produir canvis en la menstruació d’algunes dones, però aquestes alteracions són breus i menors en comparació amb la variació natural que presenten els cicles de períodes normals.

Així ho afirmen dos estudis publicats al British Medical Journal (BMJ) i les conclusions dels quals són “tranquil·litzadores”, segons destaca en un comunicat Victoria Male, especialista en reproducció de l’ Imperial College London .

L’experta, que ha analitzat els dos estudis per al BMJ, reconeix que les vacunes contra la covid-19 sí afecten al cicle menstrual, encara que els seus efectes no són significatius ni de més durada.

El primer estudi ha analitzat dades de 3.959 dones en els Estats Units que van registrar almenys sis cicles menstruals consecutius en una aplicació de seguiment. D’aquest total, 2.403 estaven vacunades i la resta es va integrar en el grup de control.

Després de tenir en compte altres factors, els investigadors no van detectar canvis en els temps de les menstruacions posteriors a la primera dosi, mentre que la segona punxada es va associar amb un retard de 0,45 dies.

Els efectes més evidents es van registrar en 358 dones que van rebre la pauta completa de la vacunació duran el mateix cicle menstrual, fet que els va provocar un retard de 2,32 dies en el següent període.

Dins d’aquest grup, l’11% va experimentar un canvi en la durada del cicle de més de vuit dies, davant el 4% registrat en el grup de les no vacunades.

Male remarca que tots els grups van tornar a la normalitat al cap de dos cicles menstruals després de la vacunació.

El segon estudi va examinar les respostes de 5.688 dones a Noruega a les quals es va preguntar si havien experimentat canvis específics en la menstruació (com sagnat inesperat o dolors més aguts del normal) en els cicles anteriors i posteriors a cada dosi de la vacuna.

El 38% de les participants va reportar almenys un canvi experimentat en els cicles previs a la vacunació, tot i que aquesta xifra va pujar fins al 39% després de la primera dosi i al 41% després de la segona.

Les dones enquestades van explicar que, després de la vacunació, el canvi més comú va ser l’aparició de menstruació més intensa del normal.

“Aquests resultats són tranquil·litzadors. Sí es produeixen canvis en el cicle menstrual després de la vacunació, però aquests són menors en comparar-los amb les variacions naturals i es reverteixen ràpidament”, observa Male.

Amb tot, remarca que en alguns països com el Regne Unit, el programa de vacunació no permet l’administració de la pauta completa durant el mateix cicle menstrual, por la qual cosa les conclusions extretes en els Estats Units i Noruega no es repetirien necessàriament en altres jurisdiccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona