Salut

Els científics demanen que es millori el passaport covid si s’aplica a l’oci nocturn

L’eliminació de les mesures coincideix amb una millora de més marcadors epidemiològics

El Parlament demana un pla de xoc per recuperar la sanitat

Catalunya afronta a partir d’avui un altre tram en l’abordament de la pandèmia. Sense pràcticament restriccions però amb la confiança que els contagis han arribat al punt àlgid, el govern confia que la sisena onada començarà a davallar i podrà reobrir l’oci nocturn com més aviat millor. Per fer-ho, una de les possibilitats és reforçar l’obertura del sector aplicant-hi el passaport covid, que ara ja no cal en restaurants, gimnasos ni residències.

L’informe del comitè científic assessor sobre l’ús del certificat de vacunació encarregat pel govern no recomanava estrictament usar-lo o desestimar-lo: només aportava les evidències que reforçarien una o altra decisió. En tot cas, els experts que ajuden la Generalitat de manera independent sí que qüestionaven en el document que la falta de controls i de sancions sobre l’ús d’aquesta eina hauria impactat en la seva efectivitat, de manera que recomanen establir mecanismes per millorar-ne el compliment en cas que es continuï fent servir.

A més, el comitè recorda que els requisits de la Unió Europea per obtenir el passaport covid en cas de recuperació de la malaltia només accepten els positius per PCR i ara la gran majoria són per TAR, de manera que els no vacunats no hi tindrien accés.

Justament en relació amb els TAR, Salut ha comprovat en un estudi que aquestes proves tenen més eficàcia si es fan amb mostres de les mucoses nasals, com fins ara, i no pas amb saliva, desmentint així les sospites que defensaven alguns científics arran de la irrupció de la variant òmicron.

La corba epidèmica de la sisena onada pot haver tocat sostre, després que ahir baixés per primer cop en la sisena onada l’índex que mesura el risc de rebrot. Amb tot, encara pugen els contagis dels últims set dies, que en són més de 250.000. El balanç de les UCI cau fins als 468 pacients en estat greu per covid.

Anàlisi i recuperació

El Parlament engegarà abans de dos mesos un procés d’avaluació de les mesures sanitàries impulsades en les diferents onades de la covid per analitzar-ne l’impacte en la salut pública i en les desigualtats arran d’una moció de la CUP que ahir va rebre l’aval de tota la cambra. El ple també ha donat llum verd al fet que el govern elabori, abans de tres mesos, un pla de xoc per reduir les llistes d’espera i reobrir els CAP, les sales d’operacions i els llits d’hospitals tancats. ERC i Junts hi van votar en contra, però els vots a favor de la resta de la cambra en van permetre l’aprovació.

Tercera dosi oberta a tots els adults

Salut ha obert la vacunació de terceres dosis per al grup de 18 a 29 anys sempre que hagin passat cinc mesos de la segona injecció, de manera que tots els majors d’edat ja tenen accés al reforç. Entre els 15 milions de vacunes inoculades al país des que va començar la campanya contra la covid, gairebé tres milions corresponen a terceres dosis. Mentre que un 77% dels catalans tenen la pauta completa, un 41,4% ha rebut la dosi de reforç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES