Salut

La Sindicatura de Comptes veu pagaments indeguts i sobrecostos en contractes del Govern per la covid

La Sindicatura de Comptes ha detectat un cúmul d’incidències en analitzar els contractes d’emergència fets per la Generalitat en 2020 per a fer front a l’esclat de la pandèmia, i en alguns casos aprecia fins i tot pagaments indeguts, sobrecostos i desviacions no contemplades en la normativa.

En concret, l’ens fiscalitzador aprecia pagaments indeguts per valor de 7,91 milions per part de l’ICS a una empresa estrangera a la qual es van adquirir respiradors.

La Sindicatura assegura que aquest contracte es va adjudicar a una empresa –Innjoo Technology– l’objecte social de la qual no incloïa l’activitat objecte de contracte, i que l’ICS, en el moment d’adjudicar el contracte, no comptava amb la llicència corresponent d’importació de productes sanitaris atorgada per l’Agència Espanyola de Medicaments.

L’informe assegura que l’ICS va reclamar per correu al proveïdor l’import d’aquest deute pendent i que, a la data de finalització de l’informe, l’import no havia estat recuperat per la Generalitat.

En un altre expedient analitzat per la Sindicatura, en aquest cas de màscares FFP2, la facturació total de les unitats lliurades no es corresponia amb les unitats realment rebudes segons els albarans. En concret, la quantitat lliurada, segons els albarans, va ser inferior en 422.400 unitats a la quantitat adjudicada i pagada, equivalent a 206.976 euros de l’import pagat.

Desviacions significatives

En altres dos expedients, de subministrament de productes de farmàcia i de material d’extracció d’RNA, el cost total superava de manera “significativa” el preu d’adjudicació del contracte, unes desviacions xifrades per la Sindicatura en 570.005 i en 438.206 euros.

Aquest informe de la Sindicatura, elaborat en compliment de dues resolucions del Parlament, ha fiscalitzat un total de 6.114 expedients tramitats d’emergència amb un import adjudicat de 704,05 milions, encara que per a això ha triat una mostra de 202 contractes d’aquest tipus per valor de 403,4 milions, i també quatre contractes d’urgència per la covid per 121,76 milions.

Contracte de Ferrovial

La Sindicatura també analitza en el seu informe el contracte adjudicat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a Ferroser Serveis Auxiliars, una filial de Ferrovial, per al seguiment de contactes positius i conclou que “si bé el SEM no va contractar i va pagar més gestors dels que correspondria per aplicació dels algorismes del contracte, el dimensionament en número d’adscrits al servei va ser excessiu”.

Segons la Sindicatura, els gestors contractats “no van fer les crides previstes, sinó que la seva activitat va ser significativament inferior a la que hauria d’haver estat d’acord amb els paràmetres establerts en el contracte”.

La Sindicatura recorda que aquest contracte contemplava una part fixa (7,49 milions a l’any) i una variable (7,13 milions), i que l’adjudicatari, en canvi, va facturar 11,79 milions durant els vuit mesos de vigència del contracte, “sense desglossar mai en les factures emeses la part fixa i la part variable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins