Salut

La sanitat pública atén menys de la meitat dels infants i adolescents amb problemes de salut mental

És una de les dades recollides en un informe de l’Observatori dels Drets de la Infància amb la participació del Col·legi de Psicologia

Reclama més recursos, serveis i ràtios i consolidar la psicologia general a l’atenció primària

La sanitat pública catalana no arriba a atendre ni la meitat dels trastorns mentals d’infants i adolescents, segons un informe de l’Observatori dels Drets de la Infància amb la participació del Col·legi de Psicologia. Segons dades recollides en el document, els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) atenen un 4,9% de la població mentre que la prevalença dels trastorns mentals s’estima entre el 10% i el 20% per a la mateixa població. Per això, es conclou que el sistema sanitari públic no està atenent bona part dels infants i adolescents amb problemes de salut mental, que queden desatesos o han de recórrer a la privada.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) veu les dades sobre l’atenció a la salut mentals dels més joves “molt preocupants”. A més, es constata que als CSMIJ la mitjana de visites anuals per pacient és de 7,9, el que representa una visita cada mes i mig i la pressió assistencial condiciona, en la majoria dels dispositius, el temps d’estada al centre i obliga a aplicar criteris de priorització i a avançar la finalització de l’atenció.

Per tant, s’afegeix en el document de l’observatori, “l’atenció acaba centrant-se més en l’emergència que en la prevenció, sovint esdevé tardana i amb menys intensitat de la necessària, cosa que disminueix la capacitat terapèutica”. Això, alhora, contribueix a un abordatge psicofarmacològic “excessiu” del malestar.

El document també destaca altres problemes, com la dificultat per contractar especialistes en psicologia clínica, ja sigui per ampliar dispositius, per cobrir baixes laborals o per manca de professionals; la manca d’especialitats sanitàries oficialment reconegudes; la manca d’estudis epidemiològics actualitzats sobre infància i adolescència; la manca de polítiques específiques d’infància i la visió adultocèntrica, entre altres.

Més recursos, serveis i ràtios

Davant d’aquesta radiografia que fa l’informe, el COPC reivindica més recursos, serveis i ràtios i consolidar la psicologia general a l’atenció primària, entre altres. Segons Roger Ballescà, vicesecretari de la Junta de Govern del COPC i coordinador del Grup de Treball de Salut Mental que ha elaborat l’informe, es necessiten “urgentment” més places PIR, més especialistes a la pública i més especialitats de l’àmbit de la infància i l’adolescència.

En el cas de les places PIR, el col·legi estima que cal un augment de fins a un mínim de 400 places anuals a tot l’Estat. D’altra banda, creu que les places de Psicologia Clínica que no es puguin cobrir per manca d’especialistes s’han de poder ocupar amb psicòlegs generals sanitaris (PGS) que acreditin experiència i competències suficients i amb seguretat jurídica per al seu exercici professional.

Algunes dades recopilades en el document assenyalen precisament la manca de professionals. Mentre que la mitjana a la Unió Europea era de més de 18 professionals per cada 100.000 habitants el 2010, a Catalunya, en l’actualitat, és de 9 especialistes en psicologia clínica per 100.000 habitants. A més, tal com recull l’informe, la psicologia clínica, en el seu conjunt, ha perdut gairebé el 35% de professionals des de la creació de l’especialitat l’any 1998 fins a l’actualitat, i es preveu que la pèrdua continuï augmentant, llevat que el nombre de places de formació sanitària especialitzada incrementi dràsticament i urgentment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Correos reforça les seves solucions incorporant serveis financers

barcelona

El diccionari incorpora ‘feminicidi’ i ‘per collons’

BARCELONA

Injecció de 10 milions contra la pobresa en 38 barris de l’àrea metropolitana

BARCELONA
SOCIETAT

Nou programa per ajudar els joves a estudiar o a trobar feina

Els anticossos de la covid es mantenen disset mesos

BADALONA

Nova vaga mèdica a la vista

Barcelona

Investiguen dos càrrecs dels Mossos de la Bisbal

LA BISBAL D’EMPORDÀ
opinió

Regenerar l’aigua

Creix un 8,9% el pressupost de Figueres per a l’any 2023

FIGUERES