Salut

Salut inclourà les reconstruccions mamàries en el termini màxim de 180 dies

Durant el 2021, es van practicar 5.721 procediments quirúrgics per al tractament del càncer de mama

El Departament de Salut inclourà a partir del gener les reconstruccions mamàries derivades d’una extirpació del sinus per un càncer dins les intervencions quirúrgiques que tenen un termini garantit inferior a 180 dies.

Segons ha informat el Departament de Salut aquest dilluns, s’ha iniciat el procés perquè el conseller Josep Maria Argimon firmi l’ordre que modificarà un decret del 2002 que estableix els terminis màxims d’accés a determinats procediments quirúrgics, per afegir les reconstruccions mamàries primàries posteriors a una mastectomia.

L’ordre està previst que s’aprovi abans de finalitzar el 2022 perquè entri en vigor l’1 de gener del 2023 i, a partir d’aquí, Salut es dona un període transitori de 6 mesos per aconseguir l’objectiu que totes les dones que ho requereixin rebin la reconstrucció mamària en un temps inferior als 180 dies.

El càncer de mama és una de les malalties que tenen més impacte emocional en les dones, tant per les marques físiques que produeix com per l’autoestima o l’estat afectiu.

Per aquesta raó, i davant casos de dones que van denunciar una espera excessivament llarga, Salut s’ha posat a la feina per evitar llargs temps d’espera i homogeneïtzar-los a tot el territori català.

En aquests moments, el temps d’espera mitjà és de gairebé un any, segons Salut, però els terminis no són iguals a tots els centres, per la qual cosa pot haver-hi esperes més llargues.

En tot cas, el fet de diferir la reconstrucció mamària pot deure’s a necessitats del tractament oncològic, aspectes tècnics i organitzatius de l’equip, o bé a les preferències de la dona.

A més, no existeix una única tècnica per a la reconstrucció mamària; depèn de les característiques de cada cas i de les preferències i experiència de l’equip quirúrgic.

Així, per garantir una millor atenció de les dones que requereixen una reconstrucció mamària, s’ha creat un grup de treball format per professionals de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i el CatSalut, que està treballant en diferents accions.

Entre elles, destaca incrementar la contractació per part del CatSalut de les cirurgies de reconstrucció mamària fins al 31 de desembre, en 131 sessions d’operacions quirúrgiques, en funció de la disponibilitat dels centres sanitaris.

També crear una tarifa major que bonifica la reconstrucció immediata, és a dir, la que es practica en el mateix acte quirúrgic just després de l’extirpació.

Durant el 2021, es van practicar 5.721 procediments quirúrgics per al tractament del càncer de mama i el 26,76% van consistir en una mastectomia total.

D’aquests processos d’extirpació del sinus, en el 60% dels casos es va practicar la reconstrucció mamària immediata.

El procés de reconstrucció mamària pot suposar diverses intervencions quirúrgiques i poden ser necessàries d’altres operacions per garantir simetries, retocs o recanvis de pròtesis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.