Salut

El manifest per a la salut mental, pels drets del col·lectiu

La lectura del manifest del Dia Mundial de la Salut Mental va posar ahir al centre dels objectius els drets socials de les persones diagnosticades, que van des d’un sostre fins a una feina, passant per l’acompanyament. Esther López, del Club Social de Palafrugell, i Xavi Benzal, de la Fundació Drissa, van representar el col·lectiu en un acte a la delegació de la Generalitat. Van posar l’èmfasi en la necessitat l’impulsar més polítiques integradores i inclusives “capaces d’abordar la diversitat” perquè una malaltia mental “afecta diferent a cada persona perquè cada persona té una història vital i un context de vida diferent”. Així, van explicar, les persones que no tenen un suport familiar i social tenen més risc de trobar-se soles, més dificultats en trobar un lloc on viure, un treball i més risc de ser excloses socialment. “Per tant, calen més recursos econòmics i humans per disposar dels suports socials adients que ajudin a la inclusió social, a la recuperació i facin possible que tots tinguem una vida digna”, van reivindicar.En la lectura van subratllar, a banda, el llast de l’estigma social: “És necessari doncs que la societat tingui més coneixement de les malalties mentals. Només així podrà ser més respectuosa vers les persones que les pateixen i deixar enrere falses creences”. Per això, les persones afectades demanen més accions de sensibilització, formació i educació, ja des de la infància. El manifest palesa la necessitat d’incrementar els recursos per a l’acompanyament social, la feina i l’habitatge i d’abordar l’atenció a les persones des d’una perspectiva dels drets humans en tots els àmbits de la vida. També hi era present la cap de l’àrea de l’OMS, Michelle Funk, que ha conegut de prop la xarxa i els serveis que integren el model a les comarques gironines.Funk és l’autora de la iniciativa QualityRights, un instrument de qualitat i drets de l’OMS dissenyat per avaluar i millorar la qualitat i els drets humans en els establiments i serveis de salut mental i de suport social. Posa a disposició eines, manuals i guies, i també un programa de formació en línia dissenyades per a transformar actituds i pràctiques en salut mental, amb el propòsit de promoure els drets humans de les persones amb discapacitat psicosocial, intel·lectual o cognitiva arreu del món, tot adoptant un enfocament participatiu.

Aliança amb Support-Girona

L’OMS s’ha adreçat a Support-Girona per a la formalització de l’aliança que ha de permetre desplegar els instruments del programa QualityRights als centres, serveis, professionals i persones i oferir la formació, arreu de Catalunya. Aquesta aliança s’emmarca en el compromís amb el Pacte Nacional per la Salut Mental, liderat per Magda Casamitjana des del Departament de la Presidència.La formació s’organitza en catorze mòduls, amb l’objectiu que els diferents països puguin traslladar a la pràctica les normes internacionals en matèria de drets humans i que exerceixin una influència en les polítiques desenvolupant les aptituds i els coneixements necessaris per implantar abordatges centrats en la persona i basats en la recuperació.

El model integral gironí
Les entitats que encapçalen el programa anual commemoratiu del Dia Mundial de la Salut Mental són referents cadascuna d’elles en el seu àmbit d’activitat i treballen conjuntament des de fa vint anys per un model d’atenció basat en el tancament de la llarga estada psiquiàtrica, amb recursos a prop de les persones, capaç de garantir l’accés a les intervencions en psicoteràpia, la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus i promotor de l’accés a un habitatge digne, a una feina i a l’oci, entre d’altres. El model es fonamenta en una xarxa integrada i coordinada de les diferents organitzacions que comparteixen processos d’intervenció en l’atenció a la salut mental de les persones: salut, escola, justícia, serveis socials, inclusió laboral, família, suport jurídic i social, amb els suports adequats, promovent la inclusió social i l’exercici dels drets humans de les persones amb una discapacitat psicosocial, d’acord amb la Convenció internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides. Es tracta d’un enfocament integrat que té en compte els tres nivells d’atenció: prevenció, atenció i rehabilitació, des d’una visió multidimensional de la persona: biològica, psicològica i social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La delegació a Ginebra s’uneix a la campanya de l’ONU contra les violències masclistes

barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Baixada brusca de les temperatures

Barcelona

L’extresorer d’Òmnium a les Terres de l’Ebre es va apropiar de vora 60.000 euros de l’entitat

barcelona

S’ajorna a dilluns l’estrena del nou traçat ferroviari a la Sagrera

barcelona
Coronavirus

Espanya mantindrà la mascareta al transport públic

Brussel·les

En marxa el nou telescopi de Pujalt, un dels més grans del país

barcelona

Robles apunta a expulsions en el cas del sorteig del servei d’una prostituta al quarter del Bruc

Madrid

Projecten dos nous parcs eòlics marins al golf de Roses

ROSES
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Ambient suau

Barcelona