Salut

La mortalitat en pacients amb la covid baixa un 30% a les comarques gironines

Els avenços en els coneixements de com tractar el coronavirus, la vacunació i la immunitat adquirida han estat alguns dels factors clau per poder reduir la taxa

La millora dels tractaments per atendre els pacients i la immunitat adquirida per la vacunació han permès reduir un 30% la mortalitat de pacients amb la covid-19 de les comarques gironines. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi que va dur a terme el servei de medicina intensiva entre el març del 2020 i l’abril del 2022 a les UCI dels hospitals Josep Trueta, de Girona, i Santa Caterina, de Salt. Durant el període analitzat, els dos centres sanitaris van atendre un total de 1.307 pacients crítics per la covid-19 provinents de tota la Regió Sanitària Girona. L’onada amb més ingressos a l’UCI va ser la sisena, quan la variant òmicron era predominant. Per la seva banda, n’hi va haver 218 en la primera onada, 213 en la segona, 225 en la tercera, 202 en la quarta, 185 en la cinquena i fins a 265 ingressats en la sisena.

Malgrat que l’edat mitjana dels pacients fos de 60 anys, es van registrar diferències significatives entre les onades. D’aquesta manera, en la tercera onada la mitjana era de 55 anys i en la cinquena, de 63 anys. A més, segons l’estudi, l’avenç en el coneixement científic també va permetre reduir les estades a les unitats de pacients crítics en quatre dies, així com identificar biomarcadors que s’associaven a més mortalitat. En aquesta línia, les pitjors dades es van registrar durant la primera i la segona onada, quan la malaltia encara era molt desconeguda.

De fet, l’estudi defensa que tant la millora en els coneixements de com tractar la covid-19, la vacunació i la immunitat adquirida com la taxa d’infeccions, van ser els factors clau que van contribuir de manera definitiva a poder reduir la taxa de mortalitat.

L’anàlisi també registra diferències pel que fa al gènere, encara que majoritàriament la covid-19 va afectar més els homes que les dones. D’aquesta manera, durant la segona i la tercera onada, les dones representaven el 27% dels casos, mentre que en la quarta aquest percentatge va pujar fins al 39%.

Finalment, l’estudi dels casos registrats durant aquests dos anys ha permès determinar que l’edat del pacient i els nivells de determinats biomarcadors, la PCR i la troponina (que indica lesió cardíaca) s’associen a la major mortalitat hospitalària. De manera global, l’edat dels pacients ingressats que van morir era significativament més alta, de 69 anys de mitjana, respecte a la dels que van sobreviure, de 58 anys de mitjana.

LA XIFRA

1.307
és el nombre
de pacients crítics que es van atendre a les comarques gironines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona