Salut

Fins a un 13% de les dones barcelonines i un 11% dels homes han pensat a suïcidar-se

El risc de mala salut mental puja al 31% en dones i el 22% en homes

L’ansietat es dispara entre els joves

El 13% de les dones i el 10,8% dels homes ha pensat a suïcidar-se algun cop a la vida, segons revela l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 de l’Agència de Salut Pública (ASPB). La ideació de suïcidi és més alta en les edats joves, sobretot en dones. A més, hi ha un 3,3% de més de 15 anys que reconeix haver-ho intentat i un 1,9% dels homes. En línies generals, el risc de mala salut mental ha passat del 19,9% al 31,4% en dones entre el 2006 i el 2021, mentre que en els homes ho ha fet del 16,5% al 21,6%. L’informe de salut revela també un increment dels diagnòstics per ansietat respecte el 2019: pugen un 2,1% en dones i un 3,4% en homes però entre els joves de 15 a 24 anys es dispara fins a un 46% en dones i un 25,2% en homes.

Es tracta de la vuitena edició de l’enquesta, que es fa cada cinc anys, i enguany es va fer entre febrer del 2021 i febrer del 2022. Els resultats s’han analitzat juntament amb l’informe La Salut a Barcelona 2021, que incorpora informació provinent d’altres fonts.

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i la gerent de l’ASPB, Carme Borrell, ha constat que les xifres continuen mostrant un empitjorament de la salut mentals dels ciutadans tot i que han destacat que ara és un tema sobre la taula i s’hi està treballant.

Segons Tarafa s’espera que tants les polítiques públiques que s’han posat en marxa en l’àmbit de la salut donin resultats com el fet que hi hagi polítiques socials que millorin el benestar dels ciutadans i que, en línies generals, el context millori. Entre d’altres, ha destacat que el servei Konsulta’m dirigit a joves ha doblat els usuaris entre el 2021 i el 2022. Malgrat tot, Borrell ha insistit que les conseqüències de la pandèmia són especialment punyents entre els més joves. També sobre la salut mental, el 6,5% dels homes i l’1,7% de les dones reconeix haver fet un ús problemàtic del joc durant l’últim any, unes xifres més altes entre la població jove i entre les classes socials més desfavorides. En concret, un 18,2% dels barcelonins homes de 25 a 34 anys tenen un joc problemàtic i en homes de classes menys benestants la prevalença és de l’11,7%.

Motius econòmics per no anar al psicòleg o el dentista

D’altra banda, l’enquesta revela que el 15,2% de les dones i l’11,7% dels homes -14% entre tots dos- que han necessitat anar al psicòleg i el 12,3% de les dones i el 8,1% dels homes -10% de mitjana- al dentista hi ha renunciat per motius econòmics. Tarafa ha destacat que aquestes xifres són preocupants i demostren que s’ha d’avançar per garantir aquesta atenció sanitària.

El 40% dels barcelonins tenen mútua privada de salut, màxim històric

La població barcelonina que declara tenir una doble cobertura sanitària, és a dir, que paga una assegurança mèdica privada va registrar el 2021 el seu màxim històric. Així, en el cas de les dones passa del 33,4% el 2006 al 42,7% el 2021; i en els homes del 34,2% al 40,6%. És el primer cop que se supera el 40% i l’increment es dona en totes les classes socials excepte en les més benestants.

Tot i això, continuen sent aquests classes les que més opten per aquesta doble cobertura i gairebé la meitat del col·lectiu en té. Entre les classes més desfavorides suposa un 20%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.