Salut

Coronavirus

Espanya mantindrà la mascareta al transport públic

Darias insisteix que no retirarà la mesura fins que les “persones expertes” no ho recomanin

Les companyies aèries titllen de “despropòsit” que Sanitat mantingui l’ús obligatori de la mascareta a l’avió

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, descarta per ara retirar l’obligatorietat de portar mascareta al transport públic, malgrat que la norma ha quedat en desús a la resta de la Unió Europea (UE) i que la seva vigència a Espanya ha estat criticada per les companyies aèries.

A la resta de la Unió Europea (UE), ja a penes s’exigeix la mascareta al transport col·lectius. Països turístics com Portugal o Xipre van retirar aquesta obligació a l’agost i Itàlia ho va fer al setembre.  Alemanya la va suprimir també al setembre pel que fa als avions.

No obstant això, Darias manté que mentre “les persones expertes” no aconsellin revertir aquesta mesura, Espanya mantindrà el requisit d’utilitzar mascareta per accedir al transport públic, malgrat que ja no sigui necessària a altres espais amb gran afluència de públic com centres comercials, cinemes o restaurants. “Sempre hem adoptat les decisions de les persones expertes i, per tant, fins que les persones expertes no facin un pronunciament contrari, esperarem”, ha declarat Darias des de Brussel·les, on participa d’un consell de ministres europeus de Sanitat.

A més, ha recordat que ara és l’època en què és més habitual la propagació de diferents malalties respiratòries. “Som ara en una època ara d’increment important tant de virus sincitial com de grip i de bronquiolitis. En qualsevol cas, continuarem cuidant-nos i anant de la mà de les persones expertes”, ha insistit.

La titular de Sanitat ha tornat a assegurar que eliminarà aquesta mesura tan bon punt l’Administració rebi un consell tècnic en sentit contrari. “Quan ens ho diguin, estic segura que ho podrem fer. A aquesta ministra no li agradaria més que participar de bones notícies, però crec que és important mantenir la cultura de la cura i anar sempre de la mà de les persones expertes”, ha reiterat.

Les aerolínies consideren un despropòsit que Espanya mantingui la mascareta als avions

L’Associació de Línies Aèries (ALA) considera “un autèntic despropòsit” la decisió del ministeri espanyol de Sanitat de mantenir l’ús obligatori de la mascareta a l’avió.

El president de la patronal aèria, Javier Gándara, ha considerat “incomprensible” que l’Estat espanyol sigui l’únic d’Europa, i gairebé dels únics del món, on continua sent obligatori l’ús de la mascareta a bord dels avions.

Gándara ha criticat que la ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, es remeti al criteri de “persones expertes” per justificar la mesura, quan, segons ell, a la resta de països del món també hi ha experts que “es preocupen per la salut dels ciutadans” però que han determinat que ja no cal portar la mascareta a bord de les aeronaus.

El portaveu ha alertat que aquesta situació “introdueix una distorsió competitiva”, ja que per a les companyies aèries estrangeres només és obligatori el seu ús mentre estiguin sobrevolant l’espai aeri espanyol.

En la seva opinió, és una incongruència que, en un vol de dotze hores, durant onze els passatgers no han de portar mascareta i l’última sí, i “s’espera que això ajudi a reduir les possibilitats de contagi”, ha criticat.Regenerar aigua, l’esperança de l’AMB per fer front a futures sequeres

pròxim orient

Els morts ja superen els 16.000

beirut

Buscant contra rellotge

Beirut
transport públic
Rodalies i regionals

La nova estació de Reus-Bellissens es preveu fer en tres anys

barcelona

Fre a les aigües residuals a la Muga

MAÇANET DE CABRENYS

El vent i les ones malmeten altre cop el litoral barceloní

Barcelona
SELVA

SOS Lloret, contra l’arribada de residus de Solius

Nou depuradores més previstes a l’Alt Empordà

FIGUERES

Torna la llum a Espinavell i Fabert després de 19 hores

Molló