Salut

MARIA JOSEP CABAÑAS

FARMACÈUTICA

“Fem fàrmacs per a nens en gominoles”

Creiem que en un futur podrà ser una pràctica habitual que beneficiarà també els adults

L’Hospital Vall d’Hebron engegarà la setmana vinent un assaig per provar la viabilitat de tractar alguns dels nens ingressats amb fàrmacs en un format molt similar al de les gominoles, que es crearan al mateix centre amb una impressora 3D. La responsable del projecte és Maria Josep Cabañas, cap de la secció de farmàcia dels hospitals Infantil i de la Dona de Vall d’Hebron i investigadora del grup de farmàcia bàsica, translacional i clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca.

Com va sorgir la idea?
Quan estàvem revisant el circuit de l’àrea de farmacotècnia vam tenir l’oportunitat de conèixer un fabricant d’impressores 3D i parlant amb ells vam veure que aquesta tecnologia ens podria ajudar a resoldre alguns dels problemes que tenen els nens a l’hora de prendre la medicació. Creiem que pot ser una gran manera de millorar la formulació magistral, les preparacions de fàrmacs personalitzats que normalment fem, perquè siguin més agradables.
Així que ara començaran a imprimir medicaments per a nens?
Exacte. Per dir-ho d’alguna manera, preparem una tinta comestible que conté el principi actiu que necessita el pacient amb una determinada concentració en combinació amb els excipients adequats per elaborar medicaments de formes semisòlides i masticables, similar a una gominola. Després, en funció del pes de cada nen, calculem la dosi en mil·ligrams que es necessita en cada presa i el sistema informàtic i la impressora 3D fabriquen el comprimit amb la dosi que li correspon de manera absolutament exacta.
La intenció és que el fet de medicar-se resulti més ‘amigable’?
És un dels objectius. En el procés d’elaboració podem modificar el color, l’olor i el gust per tal que siguin més fàcils de prendre. En podrem fer de maduixa, plàtan i préssec, perquè no tots els gustos serveixen per emmascarar els dels compostos que utilitzem. I t’asseguro que n’hem provat molts.
A qui aniran destinats aquests medicaments masticables?
Començarem amb 30 pacients crònics que prenen medicació durant molt de temps, a diari i de vegades unes quantes vegades al dia. No podem dir quina malaltia tractem ni el principi actiu que utilitzem, però la idea és anar ampliant-ho a d’altres més endavant.
Quins són els avantatges d’aquesta fórmula?
En primer lloc la seguretat, perquè donem al nen la dosi exacta que li correspon i no hi ha una manipulació prèvia, així que es redueix el risc d’error. En segon lloc creiem que millorarem l’acceptabilitat i la tolerabilitat i d’aquesta manera també l’adherència al tractament. És a dir que aconseguirem que els nens es prenguin fàcilment la medicació perquè no els resultarà desagradable. També hi ha altres avantatges a l’hora de transportar els fàrmacs, perquè normalment amb els nens usem fórmules líquides que necessiten refrigeració. En canvi aquestes gominoles es conserven a temperatura ambient i això també dona més autonomia al nen i a les famílies.
Tot això és el que voldran comprovar en l’estudi clínic, oi?
Sí, juntament amb l’eficàcia, evidentment. És el primer que es fa a Europa amb fàrmacs impresos per a nens. El farem comparant-ho en relació amb el sistema tradicional en forma líquida durant uns quants mesos i de manera progressiva, així que els resultats encara trigaran. La idea, però, és que aquesta tecnologia es pugui incorporar a la pràctica clínica habitual.
I creu que podria arribar als adults?
Sí que pot tenir molta utilitat. Hi ha gent gran, normalment pacients crònics, que prenen molta medicació al llarg del dia. Que es pogués concentrar tots els principis actius en una sola fórmula farmacèutica i un sol comprimit podria ser molt avantatjós. I també seria útil per a les persones amb problemes de deglució, perquè es pot mastegar i no cal empassar-s’ho sencer.
És habitual que el servei de farmàcia d’un hospital hagi d’elaborar molts fàrmacs?
En un de pediàtric, la formulació magistral és absolutament imprescindible perquè la gran majoria dels medicaments comercialitzats estan adreçats a la població adulta. I els nens també s’han de tractar, però amb altres dosis. Per tant, les presentacions comercials no són les adequades i els farmacèutics d’hospital les hem de transformar i hem de fer fórmules magistrals perquè els nens es puguin tractar igualment. D’aquí surten xarops, suspensions, solucions, càpsules, etcètera. De vegades fabriquem per als pacients ambulatoris que s’han de seguir tractant a fora però que tenen dificultats per trobar el que necessiten.
Així que hi ha molta feina.
Tenim fórmules magistrals per a la majoria de substàncies que tenen activitat farmacològica. I si no la tenim però li cal a algú, la fem. A partir de la càpsula de l’adult tenim eines suficients per adaptar-lo a la població pediàtrica. L’any passat vam preparar gairebé 50.000 càpsules i més de 16.000 flascons de fórmules orals líquides.

Fórmules magistrals

Com a cap de la secció de farmàcia dels hospitals Infantil i de la Dona de Vall d’Hebron, Cabañas també ha hagut de fer front a la manca de subministrament de certs fàrmacs. “Ens impacta igual que a les farmàcies, però tenim la carta d’activar l’opció de compra de medicació estrangera i, si no funciona, podem recórrer a la formulació magistral i fer-ho nosaltres si tenim el principi actiu.” “Les fallades de subministrament són més habituals del que ens pensem.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona