SALUT
Dieta mediterrània: millor envelliment
Un nou estudi europeu elaborat durant dotze anys i liderat per la Universitat de Barcelona ha demostrat que les persones grans que segueixen una dieta mediterrània tenen menys risc de tenir deteriorament cognitiu a mesura que van envellint.
Els responsables de la recerca han dissenyat un índex dietètic, basat en biomarcadors obtinguts del sèrum dels participants, sobre els grups d’aliments que formen part de la dieta mediterrània. Una vegada conegut aquest índex, se n’ha avaluat l’associació amb el deteriorament cognitiu.
Els biomarcadors seleccionats per fer l’estudi no només han estat reconeguts com a marcadors d’exposició dels principals grups d’aliments de la dieta mediterrània, sinó que a més se’ls ha responsabilitzat dels efectes beneficiosos per a la salut d’aquest patró dietètic.
El conjunt de metabòlits es van estudiar mitjançant anàlisis quantitatives a gran escala a partir del sèrum de participants sense demència. Pel que fa al deteriorament cognitiu, es va avaluar amb una bateria de cinc proves neuropsicològiques al llarg de dotze anys. L’estudi s’ha fet en col·laboració amb el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Fragilitat i Envelliment Saludable (Ciberfes), un organisme que aplega 18 centres de l’Estat espanyol que treballen conjuntament. Hi han participat més de 800 persones majors de 65 anys, sense cap signe de demència en l’inici de la recerca, i els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Molecular Nutrition and Food Research.
Segons la catedràtica Mercè Pallàs, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i de l’Institut de Neurociències de la UB (UBneuro), “l’ús d’índexs de patrons dietètics basats en biomarcadors d’ingesta d’aliments suposa un pas endavant cap a l’ús de metodologies d’avaluació dietètica més precises i objectives”.
L’experta Alba Tor-Roca, primera firmant de l’estudi i investigadora del Ciberfes a la UB, per la seva banda, insisteix que “una adherència a la dieta mediterrània avaluada per un panell de biomarcadors dietètics s’associa inversament amb el declivi cognitiu a llarg termini en les persones grans”. El resultat de l’estudi, remarca Tor-Roca, dona suport a l’ús d’aquests indicadors en avaluacions de seguiment perllongat “per observar els beneficis per a la salut associats a la dieta mediterrània o altres patrons dietètics, i així guiar l’assessorament personalitzat en edats avançades”.