Salut

Venes fetes a mida

L’Hospital de Bellvitge implanta per primer cop al país un segment de vena personalitzada creada amb enginyeria de teixits

Permet tractar la insuficiència venosa crònica amb cèl·lules del mateix pacient

L’equip d’angiologia i cirurgia vascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb els doctors Antoni Romera i Elena Iborra al capdavant, ha estat el primer a Catalunya a implantar un segment de vena valvulat i adaptat mitjançant enginyeria de teixits per tractar un pacient amb insuficiència venosa crònica. La intervenció formava part d’un assaig clínic promogut per una empresa sueca i coordinat per la Red Andaluza de Diseño y Traslación de Terapias Avanzadas i es va fer a finals de l’any passat en el marc d’un estudi multicèntric, pioner al món, que pretén millorar la qualitat de vida de pacients amb insuficiència venosa secundària amb un mal funcionament de les vàlvules del sistema venós profund.

La singularitat del projecte rau en la fabricació d’un implant de teixit venós personalitzat (P-TEV Personalized tissue-engineered vein), un tractament de teràpia avançada totalment biològic adaptat a cada pacient. Per fer-lo, s’utilitza un segment de vena que contingui una vàlvula funcional procedent d’un donant cadàver. Dies abans de la cirurgia es realitza l’extracció de sang al pacient receptor i es prepara la vena adaptant-la biològicament. De manera simplificada, el procés consisteix a extreure’n el component cel·lular original i substituir-lo per cèl·lules del receptor aplicant un procés d’enginyeria de teixits a partir de la sang del pacient que l’ha de rebre.

El dia fixat per a la cirurgia, amb el segment venós personalitzat ja a apunt, els doctors Antoni Romera i Emma Espinar van fer l’implant al pacient mitjançant una incisió inguinal, identificant la vena malalta i substituint-la per la vena preparada amb la vàlvula que funciona correctament.

Des de llavors, l’evolució del pacient ha estat favorable i ha experimentat una clara millora de la simptomatologia. La doctora Iborra, cap del servei d’angiologia i cirurgia vascular de l’Hospital de Bellvitge, destaca que aquest nou procediment d’enginyeria tissular “representa una alternativa que pot canviar la vida de persones amb una patologia concreta en la vena femoral per a les qual no hi havia un tractament fins ara”.

La insuficiència venosa crònica està provocada per una fallada en les vàlvules de les venes grans de les cames que normalment fan possible la circulació correcta de la sang. La vàlvula deteriorada impedeix aquest flux correcte i provoca una malaltia crònica amb símptomes que van des de la pesadesa i la inflamació de les cames fins a l’aparició d’úlceres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat