Salut

Operació pionera al Trueta en un malalt de càncer de pàncrees

El pacient, a qui els metges havien donat sis mesos de vida, fa vida normal

Els especialistes van treure-li un tumor considerat inextirpable

El càncer de pàncrees té un elevat índex de mortalitat

Un equip multidisciplinari de l'hospital Josep Trueta de Girona ha dut a terme amb èxit una operació pionera a l'Estat espanyol en un pacient afectat per un càncer de pàncrees en un estadi avançat. El 15 de juny, l'equip d'oncologia de tumors del fetge, el pàncrees i les vies biliars del Trueta va extirpar un tumor al pàncrees que inicialment era inextirpable. Els metges havien donat sis mesos de vida al pacient, Alberto Márquez, que és veí de Figueres i té 47 anys d'edat. Cinc dies després de l'operació, el pacient va ser donat d'alta i ja fa una vida completament normal. El càncer de pàncrees és un dels tipus de càncer més agressius i te un elevat índex de mortalitat.

En aquest cas, l'equip multidisciplinari, format per una quinzena de professionals, entre cirurgians, oncòlegs radioteràpics, oncòlegs mèdics i radiòlegs vasculars, va aconseguir extirpar un tumor del pàncrees que estava situat al costat del tronc celíac, que és l'artèria més important de l'abdomen i la que porta la sang a tres òrgans vitals: el fetge, l'estómac i la melsa. De fet, el pacient ja havia estat operat en un altre centre sanitari, on no li van poder treure el tumor justament per la seva proximitat als òrgans vitals esmentats. Al Trueta, l'estratègia terapèutica va tenir un doble objectiu: disminuir la mida del tumor i crear una via alternativa per a la irrigació sanguínia fins als òrgans vitals. En una primera fase, que va començar el novembre de 2014, es van fer sis cicles de quimioteràpia, seguits de sis setmanes de quimioradioteràpia, per tal de disminuir el diàmetre del tumor i abaixar els marcadors tumorals. “Es tractava d'un pacient amb bon estat general de salut i se li va oferir aquest tractament, que va donar bons resultats i va estabilitzar la malaltia”, va explicat la doctora Carmen Auñón, oncòloga radioteràpica. Aquesta fase va acabar l'abril passat. A continuació, es va taponar el tronc celíac mitjançant l'embolització de l'artèria hepàtica i de la gàstrica. L'embolització tenia com a objectiu causar una hipertròfia de la circulació del fetge i de l'estómac i provocar així que la sang arribés al fetge i a l'estómac a través d'altres artèries.

La intervenció quirúrgica per treure-li el tumor maligne va durar unes cinc hores i va consistir a extirpar la meitat del pàncrees, juntament amb el tronc celíac. També es van extirpar la melsa, la glàndula suprarenal i els ganglis de tota aquesta zona. L'evolució del pacient va ser excel·lent i va anar-se'n a casa seva al cap de cinc dies.

És la primera intervenció d'aquestes característiques que es fa a l'Estat espanyol i la clau de l'èxit del tractament ha estat la coordinació dels diferents especialistes que han participat en el procés, entre els quals hi ha professionals de l'equip de cirurgia general i digestiva del Trueta, especialistes en fetge, pàncrees i vies biliars, i professionals de l'ICO i de l'IDI.

LA XIFRA

35
per cent.
És el percentatge de tumors malignes de pàncrees que es podrien extirpar amb aquests nou mètode.
15
per cent
. És el percentatge de pacients que són intervinguts i sobreviuen cinc anys després del diagnòstic.

“S'obre una porta d'esperança a altres malalts”

El doctor Joan Figueras, el cirurgià que va estar al capdavant de l'equip que va fer la intervenció, va explicar ahir que aquest tipus d'intervenció “obre unes noves esperances” per a altres casos similars al de l'Alberto Marquez, que d'entrada tenia un tumor considerat no extirpable. En concret, el doctor Figueras assegura que amb el nou tractament es pot augmentar el percentatge de tumors de pàncrees extirpables fins a un 35%. Actualment, només es poden operar un 10% dels casos i la supervivència d'aquests pacients cinc anys després del diagnòstic és únicament d'un 15%. Segons el doctor Figueras, això s'explica perquè aquests tumors estan situats en una cruïlla molt important de venes i artèries que porten la sang al fetge, a l'estómac i a la melsa i ràpidament envaeixen aquestes estructures que són vitals i no es poden extirpar. El cirurgià especialista en fetge, pàncrees i vies biliars va exposar que, atès els pocs avenços que hi ha hagut en els darrers anys en el camp del tractament del càncer de pàncrees, el “bon camí” a seguir és el que s'ha posat en pràctica al Trueta amb resultats satisfactoris. “La millora dels resultats ha de venir per aquesta via, és a dir, la de treballar junts, coordinadament en un comitè multidisciplinar, i prendre tots els especialistes junts les decisions i dissenyant una estratègia terapèutica”, va exposar. Una de les especialistes que també ha pres part d'aquest procés, l'oncòloga radioteràpica Carmen Auñon, va qualificar l'operació “d'extraordinària“.

Márquez

N.A
amb el doctor Figueras, a les consultes externes del Trueta

“M'han fet una intervenció molt complexa que m'ha salvat la vida”

El pacient, que encara no fa un mes es va sotmetre a l'operació pionera al Trueta, només tenia ahir paraules d'agraïment per a tot l'equip de professionals que l'havia intervingut i atès al centre hospitalari. “Felicito l'equip del doctor Trueta, que és un gran equip. M'han fet una operació molt difícil, que no me la feien en cap altre lloc de l'Estat espanyol ni de l'estranger. De vegades pensem que al costat de casa no trobaràs res, no valorem prou que tenim grans metges i aleshores et trobes que al Trueta et poden salvar la vida”, va declarar ahir Márquez davant dels mitjans de comunicació. El pacient, que ahir va anar al Trueta acompanyat del seu pare, estava exultant de felicitat i va aprofitar l'ocasió per reclamar a les administracions més inversió per a la recerca oncològica. “Faig una crida perquè la Generalitat i l'Estat inverteixin en la investigació perquè el càncer ens afecta a tots”, va declarar.

El pacient va defensar la importància de mantenir sempre una actitud positiva davant d'una malaltia tan greu com és un càncer de pàncrees, que té un mal pronòstic. “Després del diagnòstic, tothom s'ho va agafar com una cosa molt grossa. Però jo vaig decidir que era quelcom que em volia treure de sobre i aquesta idea em va donar molta força de voluntat. És clar que quan més positiu és un, més bé surten les coses”, va declarar. Segons va relatar ell mateix, en un primer moment li van dir que no arribaria als 50 anys, i el temps es va anar escurçant fins als sis mesos de vida. “Si no m'haguessin fet aquesta operació, estaria mort. Però sóc aquí, estic viu i tot gràcies al Trueta, que m'ha tornat la vida”, va destacar.

Marquez va ser donat d'alta cinc dies després de la intervenció i porta una vida al més normalitzada possible, fins al punt que s'ha reincorporat a la feina. “No només es tracta de viure més, sinó de tenir una qualitat de vida igual o millor que la que tenia abans de l'operació”, va afegir-hi el doctor Figueras. Tot i l'èxit de la intervenció, l'especialista reconeix que el càncer és “imprevisible” i ignora si el tumor es podria reproduir en un futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona