Salut

La Generalitat Valenciana exigeix a Rajoy la derogació de l'exclusió sanitària als immigrants

2.475 persones ja han accedit a una cobertura sanitària integral des de l'entrada en vigor del decret llei que reconeix l'atenció sanitària universal al País Valencià

La consellera valenciana de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha reiterat aquest dimecres l'exigència al govern espanyol que derogue el Decret 16/2012 d'exclusió sanitària, així com que restablisca la universalitat de l'assistència. A través d'un comunicat, Montón ha reaccionat a la proposta del Ministeri de Sanitat de proporcionar atenció sanitària als immigrants irregulars que porten més de 6 mesos empadronats i que justifiquen la seua vulnerabilitat econòmica mitjançant un mediador assistencial. La consellera ha remarcat que el govern valencià seguirà garantint l'atenció sanitària com fins ara i que no acceptarà “retallades ni mercadejos en un dret humà bàsic”.

Proposta de mínims

La Generalitat Valenciana, a través del departament de Sanitat, ha considerat que la proposta presentada aquest dimecres al ministeri durant la comissió tècnica de prestacions del Sistema Nacional de Salut sobre l'atenció a les persones immigrants és “de mínims”, i afig que el document no s'havia sotmés a consulta de forma prèvia. A la reunió, que s'ha celebrat a Madrid, ha assistit el director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, en representació de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Davant el termini de 15 dies que ha donat el ministeri perquè les comunitats autònomes responguen a la proposta i per aportar les modificacions o incloure-hi els punts que consideren necessaris, Carmen Montón ha assenyalat que des de la Generalitat Valenciana “donem al ministeri 15 dies perquè derogue el decret i tanque d'una vegada per totes l'exclusió sanitària”.“Això és molt més seriós del que planteja el govern de Mariano Rajoy. Estem parlant del reconeixement del dret a la salut de les persones. L'aposta de la Comunitat Valenciana és per una atenció sanitària integral per a tota persona, independentment del seu origen, enfront del model ideològic d'exclusió, de barreres i d'equitat del govern “, ha indicat la consellera.

Carmen Montón ha indicat que el govern espanyol “ja ha reconegut que va cometre un error en aprovar el decret, ara només els queda derogar-lo per esmenar l'equivocació”, ha afegit la consellera, que també ha dit que des del País Valencià “ja hem resolt el problema creat i no acceptarem una retallada en les mesures adoptades”. La responsable de la sanitat valenciana ha qualificat de “vaivens electoralistes” l'actitud del ministre Alonso i ha dit que “ja n'hi ha prou de jugar amb una cosa tan bàsica com és la salut de les persones que viuen entre nosaltres i que també tenen dret a l'assistència en igualtat de condicions”.

Cobertura integral

La Conselleria de Sanitat ha informat que des de l'entrada en vigor del decret llei que reconeix l'atenció sanitària universal al País Valencià, un total de 2.475 persones ja han accedit a una cobertura sanitària integral. D'ells, 607 compten ja amb una targeta sanitària definitiva i els 1.868 restants amb targetes provisionals mentre es tramita el document definitiu.

Per demarcacions, s'han expedit 60 targetes definitives a Castelló, 432 a València i 115 a Alacant. Pel que fa a les provisionals són 112 a Castelló, 1.234 a València i 522 a Alacant. Els països d'origen més freqüents de les persones que han accedit a cobertura són Hondures (211 ciutadans), el Marroc (179), Ucraïna (166), Bolívia (147), Romania (140) i el Paraguai (110). Per sexe, els beneficiaris de la mesura són un 56% de dones i un 44% d'homes. L'estructura d'edat de tots ells és jove, i es concentra en el tram entre 25 i 40 anys. El 48% de les persones que s'han beneficiat de la mesura es troben en aquest tram d'edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA