Salut

Societat

La Vall d'Hebron fa anys

L'hospital més gran de Catalunya va obrir les seves portes fa 60 anys

Des d'aquest mes i durant tot un any, s'organitzaran activitats per mostrar la història i les entranyes del complex sanitari que va inaugurar Franco

El 5 d'octubre de l'any 1955 la Vall d'Hebron –batejada amb el nom de Residencia Sanitaria Francisco Franco fins ben entrada la Transició– començava a funcionar com a hospital quirúrgic sobre els fonaments d'un antic convent. Amb la construcció, el 1966, dels nous centres dedicats a la traumatologia, la pediatria i a la ginecologia, s'anava perfilant el projecte de Ciutat Sanitària que actualment engloba més de 22 edificis i 7.000 professionals, i que és centre de referència en investigació i tractaments a Catalunya. Ahir es va donar el tret de sortida d'un ventall molt extens d'activitats que duraran fins tot l'any vinent i que s'han estrenat amb un espectacle de màgia i amb una actuació de pallassos per a pacients i usuaris.

El centre es proposa donar a conèixer tant als professionals com a la ciutadania la labor sanitària i d'innovació que ha fet el centre durant els anys que ha estat en funcionament. En aquesta línia divulgativa s'organitzarà una exposició de fotografies antigues i també un cicle de vídeos que s'anomenarà Gent Vall d'Hebron, que tindrà la participació de professionals i exprofessionals que faran un repàs sobre l'evolució de l'hospital. A més, s'obrirà un cicle de conferències obert al públic amb convidats del món sanitari i científic, que s'iniciarà el 9 de novembre amb l' entrevista de Lídia Heredia a Federico Mayor Zaragoza, doctor en farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid i catedràtic de bioquímica de la Universitat de Granada, a més d'autor de nombroses publicacions científiques.

Seguint aquesta línia divulgativa, s'ha previst la creació d'un llibre digital que explicarà la història de l'hospital.

En una vessant més participativa, s' organitzaran diverses visites guiades que permetran als curiosos saber com funcionen espais com el laboratori i la UCI pediàtrica, entre d'altres, i també es realitzarà una cursa ciutadana pels voltants de l'hospital.

La Vall d'Hebron, que pertany a l'Institut Català de la Salut (ICS) –l'empresa pública que gestiona vuit hospitals dels més grans de Catalunya-–és a dia d'avui pioner en innovacions mèdiques i de recerca en diversos camps, i és l'únic centre a Catalunya que té de 9 dels 10 programes de trasplantament que existeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC