Salut

Campanya per aplicar una nova teràpia en leucèmia

Una jove pacient impulsa un projecte per recaptar fons i fer possible que l'hospital Clínic engegui un assaig d'immunoteràpia amb pacients resistents

El tractament només s'ofereix als EUA

L'Ariana té 18 anys i en fa gairebé cinc que li van diagnosticar una leucèmia aguda. Amb 13 anys, la vida li va canviar d'un dia per l'altre. Durant aquest temps, ha passat per tractaments de quimioteràpia i radioteràpia a l'hospital Sant Joan de Déu i per una recaiguda que, recentment, va acabar amb un trasplantament de medul·la a l'hospital Clínic. Han estat “quatre anys i mig d'aprenentatge”, després dels quals l'Ari es troba força bé i, fins i tot, té forces per tirar endavant un projecte que li fa especial il·lusió: aconseguir recaptar prou diners perquè l'hospital Clínic pugui començar a aplicar una teràpia innovadora en pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda que no responen als tractaments convencionals.

L'hospital ho té tot a punt. Metges i científics fa gairebé dos anys que investiguen. Han provat el tractament en models animals i han trucat a moltes portes, fins ara sense èxit, per continuar endavant. Tan sols els manquen els diners: 500.000 euros per iniciar un assaig clínic que podria començar d'aquí a pocs mesos amb la participació de deu malalts.

Només sis hospitals dels Estats Units estan administrant actualment aquest tractament, anomenat CART (Chimeric Antigen Receptor T). Es tracta d'un tipus d'immunoteràpia capaç d'eliminar la leucèmia limfoblàstica aguda resistent en un 85% dels pacients. La idea és que el mateix sistema immunitari sigui capaç de lluitar contra les cèl·lules canceroses. I això s'aconsegueix reeducant al laboratori limfòcits de cada pacient perquè, un cop reintroduïts al seu organisme, proliferin de manera persistent, reconeguin el tumor i l'ataquin. Per modificar els limfòcits, cal abans manipular un virus perquè faci de portador d'un gen. Aquest gen, un cop inserit als limfòcits, expressarà la proteïna que reconeixerà el tumor i desencadenarà l'atac.

Formació als EUA

“Nosaltres ja tenim un d'aquests gens patentat. Hem fet tota la fase preclínica, ens hem format als EUA i ara volem posar el tractament a l'abast dels pacients com més aviat millor”, va explicar ahir el doctor Álvaro Urbano, director de l'Institut d'hematooncologia del Clínic. La companyia farmacèutica Novartis també té patentat un gen similar i posarà aquest any en marxa un assaig clínic amb pacients menors de 22 anys a l'hospital maternoinfantil de Sant Joan de Déu.

Urbano va evitar plantejar la situació com un repte a la indústria, però va insistir en la necessitat que “la medicina acadèmica recuperi el lideratge i la iniciativa” en recerca i també a l'hora de fer arribar tractaments innovadors als pacients. “Les companyies tenen les seves lleis i, sovint, posen preus a tractaments al marge del seu valor real”, va afirmar el doctor. L'objectiu de l'equip del Clínic és oferir en el futur aquest tipus d'immunoteràpia a pacients catalans i de l'Estat que ho necessitin i que la sanitat pública n'assumeixi el finançament.

L'hospital ja ha mantingut converses amb el Catsalut i l'equip es mostra convençut que, si l'assaig demostra l'eficàcia de la teràpia, la sanitat pública l'acabarà finançant. Calculen que el cost real per pacient serà d'uns 50.000 euros, molt per sota dels 600.000 que alguns malalts estan pagant als EUA. A mesura que es consolidi la immunoteràpia, caldrà definir quins pacients en poden ser beneficiaris i com es combina amb altres tractaments.

Si aconseguim 500.000 euros en els pròxims 6 mesos, podrem començar amb deu pacients
Dr. Álvaro Urbano
dtor. hematooncologia h. clínic
Jo he respost bé al trasplantament, però vull que altres malalts tinguin accés a aquesta innovació
Ariana Benade
pacient impulsora projecte ari
Davant grans equips com ara els de Sant Joan de Déu i el Clínic, estic orgullosa de pagar impostos
Àngela Jover
mare de l'ariana

Una idea que va començar amb un concert solidari

Organitzar un concert solidari. Aquest va ser el projecte de final de batxillerat de l'Ariana Benade i dues companyes. Però, en ple muntatge del concert, l'Ari va recaure de la leucèmia i tot plegat va agafar un nou sentit. Un cop recuperada, amb el suport de la seva mare, l'Àngela, decideixen donar més volada al projecte. Demanen als metges què poden fer. Què necessiten els malalts de leucèmia. L'equip del Clínic els planteja apostar per fer realitat la teràpia CART a Barcelona i per reforçar la unitat d'atenció domiciliària per a pacients oncològics. Amb la col·laboració de l'hospital i de diverses empreses implicades neix el projecte ARI (Assistència Recerca Intensiva). El punt de partida per difondre el projecte serà un concert de Love of Lesbian a la sala Luz de Gas el pròxim dia 25. També recapten donacions (consulteu a projecteari.com).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona