Salut

Els assajos a gran escala d'una vacuna contra el Zika trigaran un any i mig

Els dos prototips més avançats s'estan desenvolupant als Estats Units i a l'Índia

Constaten que el virus sobreviu al semen més temps del que es creia

Almenys quinze equips d'investigació (d'institucions públiques i companyies farmacèutiques) treballen actualment en la recerca d'una vacuna contra el Zika, però, de moment, no hi ha previsió de poder disposar d'un prototip per dur a terme un assaig clínic a gran escala abans d'un any i mig. Així ho va confirmar ahir la directora adjunta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Marie-Paule Kieny. Amb tot, també va precisar que “el panorama evoluciona ràpidament i els números canvien pràcticament cada dia”.

Hi ha dues vacunes potencials en fase de desenvolupament que estan més avançades. Una és la que estan investigant els Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units, mentre que el segon projecte està liderat per la companyia biotecnològica Bharat Biotech de l'Índia. Segons Kieny, l'absència de proves amb animals (necessàries abans de passar a l'assaig amb humans) és un dels factors que retarden el desenvolupament d'una vacuna contra el Zika.

Pel que fa al diagnòstic, la representant de l'OMS va anticipar que “en qüestió de setmanes” estaran disponibles proves capaces de detectar la infecció de manera ràpida, especialment entre embarassades. Hi ha deu companyies de biotecnologia que poden aportar tests serològics i deu laboratoris més que tenen altres proves en desenvolupament.

D'altra banda, científics britànics van anunciar ahir en un article a la revista Emerging Infectious Diseases que han trobat restes del Zika al semen d'un home 62 dies després que li diagnostiquessin la malaltia, i van alertar que el virus podria sobreviure en el fluid més temps del que es creia i prolongar el risc de transmissió per via sexual.

Més enllà de l'àmbit mèdic, lluitar contra el transmissor del virus, el mosquit Aedes aegypti, s'ha convertit en una urgència als països afectats per l'epidèmia. La fumigació i posterior alliberament de mosquits modificats genèticament és una opció que hi ha sobre la taula.

Per avui mateix, el govern del Brasil ha convocat una “mobilització nacional” contra el mosquit que encapçalarà la presidenta, Dilma Rousseff, i en la qual participaran soldats i policies. L'objectiu és conscienciar la població i promoure accions de neteja de les zones on es crien els mosquits.

El mosquit Aedes aegyipti també és responsable de les infeccions de dengue i chikungunya. El Brasil ha registrat 73.872 casos de dengue durant el gener del 2016, un 48,2% més que el gener del 2015, després d'haver assolit xifres rècord l'any passat.

LA XIFRA

15
equips
de recerca investiguen vacunes contra el Zika. El principal escull és la falta de proves amb animals.

LA FRASE

Estem estudiant disseminar mosquits genèticament modificats per reduir la població d'«Aedes»
Marie-Paule Kieny
directora adjunta de l'OMS

En espera de confirmar la relació amb la microcefàlia

Experts de l'OMS van anunciar ahir que s'espera que d'aquí a poques setmanes es pugui saber si hi ha relació entre el virus del Zika i el desenvolupament de microcefàlia en fetus i nadons. Només al Brasil, s'han detectat més de 4.000 casos de microcefàlia des de l'inici de l'epidèmia: 400 han estat confirmats i en disset nadons es va identificar la presència del Zika. Però fins al moment, l'evidència més consistent es va descriure dimecres passat en la revista New England Journal of Medicine. Metges de l'hospital universitari de Ljubljana (Eslovènia) confirmen que van trobar nivells elevats de virus del Zika en el teixit cerebral d'un fetus amb microcefàlia en la setmana 29 de gestació. La mare, una dona eslovena que havia contret el Zika al Brasil i que va manifestar els símptomes en la setmana 13 d'embaràs, va decidir avortar quan li van comunicar la malformació. Els metges no van detectar cap altre virus sospitós al cervell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES