Salut

Acusen el Trueta d'haver descuidat els anestesistes

El sindicat Metges de Catalunya assegura que el servei d'anestèsia arrossega dèficit de personal i que els llocs de treball que ofereix no són atractius

Els residents se'n van cap al Santa Caterina

El sindicat Metges de Catalunya sosté que la falta d'anestesistes que té des de fa mesos l'hospital Josep Trueta de Girona, i que afecta directament la llista d'espera quirúrgica, és resultat d'una falta de planificació i d'atenció per part de la direcció envers el servei, i destaquen el paper troncal que té aquest servei en un hospital de referència. “No hi ha hagut una visió de futur; és un servei que arrossega dèficit de personal i que, a més, està molt feminitzat”, explica la delegada de Metges de Catalunya al Trueta i anestesista, Núria Estanyol. La plantilla del servei d'anestèsia està formada per 21 adjunts, un cap de servei i dos caps de secció, un nombre de professionals que Metges de Catalunya considera que és el mínim que es requereix per assumir el volum i la complexitat de feina que hi ha al Trueta, però no pas l'òptim. I des del novembre de l'any passat s'han produït baixes per diferents motius, fins al punt d'acumular, el 30 de gener, un dèficit de fins a set especialistes. “Es van ajuntar dues baixes per maternitat, una baixa per malaltia; va haver-hi dues persones que van acabar optant per la privada perquè la direcció no els va facilitar que continuessin compaginant la feina amb la pública, i dues facultatives que eren de Barcelona i que van marxar perquè els va sortir una oportunitat de treball allà”, ha explicat Estanyol. Segons la delegada de Metges de Catalunya al Trueta, un dels grans errors de la direcció ha estat haver deixat marxar, almenys fins ara, els residents que s'havien format en el mateix hospital en no oferir-los un contracte atractiu per quedar-se. “Hi ha hagut una deixadesa en no fidelitzar els residents i un excés de confiança que la marca Trueta atrauria carretades d'especialistes”, raona Estanyol. I curiosament, aquestes circumstàncies han fet que l'hospital Santa Caterina de Salt estigui “farcit” d'anestesistes que s'han format al Trueta, segons afegeix la representant de Metges de Catalunya.

La problemàtica que afecta el servei d'anestèsia ha provocat una reducció dràstica de les operacions que es duen a terme a les tardes al Trueta i, per tant, un allargament de la llista d'espera. La direcció va explicar aquesta setmana les mesures que s'han pres: l'1 de març es va incorporar un nou anestesista; el dia 14 se n'incorporarà un altre, i de cara al maig se'n contractaran quatre més, dos d'ells residents que acabaran la seva especialització al Trueta, i que actualment ja formen part de l'equip, una mesura aquesta última que indica, segons Estanyol, un canvi de tendència en la política de contractació d'aquests especialistes. Amb tot, la delegada de Metges de Catalunya remarca: “Aquest és el pla A de la direcció de l'hospital, però el que em preocupa és que no hi ha cap pla B.”

LA XIFRA

24
professionals
formen part del servei d'anestèsia del Trueta. Hi ha 21 adjunts, un cap de servei i dos caps clínics.

LA FRASE

Hi ha hagut un excés de confiança que la marca Trueta atrauria especialistes a carretades
Núria Estanyol
delegada de metges de catalunya a l'hospital josep trueta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona