Salut

Un 55% dels nens i adolescents no fan prou activitat física

Els joves d'entre nou i disset anys haurien de fer una hora diària d'exercici moderat, però més de la meitat no hi arriben

Una quarta part dels adults tampoc no compleixen les recomanacions internacionals

Més de la meitat dels nens i adolescents d'entre nou i disset anys, concretament un 55%, no compleixen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut pel que fa a l'activitat física diària. El sedentarisme és especialment alarmant en el cas de les noies, ja que set de cada deu no arriben als mínims aconsellables. Aquest 73% de nenes i adolescents que no fan l'exercici ideal per la seva edat contrasta amb les xifres registrades entre els enquestats del gènere masculí, ja que la majoria de joves (55%) sí que compleixen les recomanacions internacionals consensuades pels especialistes.

Les dades les recull un estudi de la Fundació Espanyola de la Nutrició publicat a la revista Plos One en què es posa en evidència que el gènere i també l'edat són els dos factors que més influeixen en els patrons d'activitat física. N'hi ha d'altres, com ara la localització geogràfica, la mida de les poblacions on es viu i el nivell d'estudis, que també hi tenen relació, però en menys mesura. En aquest sentit, les dades de l'equip dirigit per Marcela González Gross, catedràtica de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la Universitat Politècnica de Madrid, assenyalen que els canvis d'estil de vida a la zona mediterrània de la península han ajudat que hi hagi una modificació en les activitats d'oci i que es rebaixi notablement l'activitat física.

“Les recomanacions internacionals assenyalen que els nens i adolescents d'entre cinc i disset anys haurien de fer, com a mínim, una hora al dia d'activitat física moderada”, recorda l'autora principal del treball, que ha obtingut resultats amb més de set-centes enquestes a la zona dels Països Catalans.

L'estudi també ha analitzat els hàbits dels adults i ha trobat que la població situada entre els 18 i 75 anys és més complidora amb les recomanacions de l'OMS, però també amb matisos. “Les indicacions suggereixen realitzar, com a mínim, 150 minuts d'activitat física moderada a la setmana o 75 si és un exercici vigorós”, recorda González Gross.

Segons els resultats observats, el 73% dels adults compleixen alguna de les dues condicions, mentre que el 27% restant no hi arriben. Estudiant les dades segregades per sexes i per tipus d'exercici, s'aprecia que les dones són més complidores, però se centren molt clarament en l'activitat moderada, que assoleixen en set de cada deu casos. En canvi, l'exercici intens només atreu el 26%.

Per contra, entre els homes adults hi ha més diversificació. Un 54% compleixen l'objectiu d'exercici moderat i un 43% el vigorós. Al final, s'aconsegueix un dels dos objectius en un 69% dels casos.

Fer exercici físic de qualsevol mena és una de les primeres i més bàsiques recomanacions dels responsables de la salut pública, ja que hi ha una abundant literatura científica que evidencia els seus beneficis per combatre i, especialment, prevenir un gran ventall de malalties.

LA XIFRA

7
nenes
de cada deu no compleixen el mínim d'activitat física recomanada per l'OMS.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona