Salut

societat

salut

Prop de cinc mil gironins van deixar l'any passat el tabac

Una quarta part de la població adulta de la demarcació fuma

Des de la llei antitabac, el nombre d'ingressos per infart ha disminuït prop d'un 11% a la regió

Tot i els avenços, el tabaquisme és la primera causa de mort evitable

Tot i que el tabaquisme continua sent un dels principals problemes de salut pública a Catalunya, l'entrada en vigor de la llei antitabac, ara fa deu anys, ha suposat un abans i un després en la prevalença de població fumadora, que ha disminuït de manera considerable. El nombre de fumadors a la regió sanitària de Girona és d'un 24,8% (31,9% en homes i un 17,5% en dones), segons els resultats de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) relatius als anys 2014 i 2015. La prevalença de fumadors (persones de més de 15 anys) a la demarcació és un punt inferior a la del conjunt de Catalunya, amb un 25,9% de fumadors (31,6% en homes i el 20,4% en dones). L'any 2002, a Catalunya fumava el 31% de la població més gran de 15 anys. La davallada en l'índex de fumadors ha estat, des del 2002 al 2015, de cinc punts. Una dada que exemplifica la reducció del nombre de fumadors és que l'any passat 4.944 de les 66.238 persones fumadores que van ser ateses pels equips d'atenció primària de la regió sanitària de Girona van deixar l'hàbit tabàquic. Això representa un 7,4% de cessacions en un any.

La conscienciació social sobre els efectes perjudicials per a la salut que suposa fumar i els programes de suport existents a la xarxa sanitària per ajudar els fumadors a deixar l'hàbit explica la reducció d'aquest col·lectiu. La disminució de l'exposició al fum ambiental ha contribuït al fet que el nombre d'ingressos per infart de miocardi hagi baixat un 11% a les comarques gironines.

Tot i valorar positivament aquesta tendència, les autoritats sanitàries recorden que encara hi ha molta feina a fer sobretot entre la població més jove. En aquest sentit, la sotsdirectora general de coordinació de salut pública a Barcelona i Girona, Cristina Pérez, indica que a Catalunya cada dia tres joves de 14 anys comencen a fumar. Les estratègies que, segons Pérez, es poden seguir per lluitar contra l'iniciació al consum de tabac tenen a veure, en bona part, amb allò que demana la mateixa societat. “Alguns sectors ens reclamen més i estem intentant anar més enllà de la normativa i fer campanyes educatives que evitin fumar en llocs on està permès”, exposa Pérez. L'especialista en salut pública parla de la possibilitat d'ampliar els entorns lliures de fum a espais d'ús públic, com ara en punts d'informació juvenil, centres cívics i biblioteques.

I és que, a pesar dels avenços, el tabaquisme és la primera causa de mort evitable a Catalunya, amb més de nou mil morts anuals. També és la causa d'una gran despesa sanitària, pèrdua de productivitat i elevats costos socials i familiars. Segons dades de l'Institut Català d'Oncologia corresponents al 2015, a la demarcació es van registrar 2.200 casos nous de càncer en homes, un 38% dels quals a causa del tabac, i entre les dones el tabac va provocar un 14% dels 1.885 nous casos de càncer del 2015.

LA XIFRA

3
joves
de 14 anys comencen a fumar cada dia a Catalunya. El consum diari de tabac entre escolars, però, ha baixat.

Activitats per commemorar el Dia Mundial sense Fum

Amb motiu del dia Mundial sense Fum, que es commemorarà demà passat, els hospitals i els centres d'atenció primària de la demarcació han programat un seguit d'activitats que tenen com a objectiu fomentar la consciència dels perjudicis que causa el fum del tabac i potenciar la deshabituació tabàquica. La major part de les activitats es desenvoluparan el mateix dia 31. Així, aquell dia, a l'exterior del Josep Trueta de Girona i de l'hospital de Figueres, es canviaran cigarretes per pomes. I els usuaris que vulguin podran fer-se cooximetries i espirometries. L'Auditori de Girona serà el marc de l'acte de cloenda del programa educatiu No et fumis la salut!, de l'Oncolliga. A l'hospital Santa Caterina de Salt es farà, a dos quarts d'onze del matí, una xocolatada per a tots els usuaris del parc hospitalari. I per iniciativa dels equips d'atenció primària, el dia 31 al matí també faran una caminada popular de cinc quilòmetres per les Deveses del municipi. A l'hospital d'Olot hi haurà taules informatives per informar sobre els efectes nocius del consum del tabac i a l'hospital de Palamós es distribuirà fruita i xocolata. A l'hospital de Campdevànol tenen penjat, a l'entrada, un quadre de l'artista ripollès Mingo Batalla, fet expressament per commemorar la data. A Roses, la Fundació Roses contra el Càncer i el CAP de Roses han dut a terme aquesta setmana una campanya conjunta per sensibilitzar la població sobre els riscos de fumar i en aquesta ocasió també hi participaran les farmàcies de la població.

La venda de paquets de tabac ha caigut un 60% des de l'entrada en vigor de la llei

N.A

Des de l'entrada en vigor de la llei antitabac, ara fa deu anys, el nombre de paquets de tabac venuts a través de les màquines expenedores ha caigut un 58%: s'ha passat dels 235,5 milions de caixes el 2005 als 98,3 de l'any passat. La venda de picadura de cargolar també ha experimentat una davallada important (del 47%), mentre que en el cas dels cigars (unitats) la disminució no ha estat tan gran i s'ha situat en un 13,8%. Per contra, la venda de picadura de pipa s'ha incrementat un 76% al llarg d'aquests deu anys.

El nombre d'inspeccions que ha dut a terme el Departament de Salut va anar augmentant progressivament i va arribar al seu nivell màxim l'any 2011 (se'n van fer 4.253) coincidint amb la prohibició total de fumar a tots els establiments d'oci i restauració (arran de la modificació de la llei). Des d'aquell any, la conscienciació social, entre aquesta la de clients i els propietaris dels establiments, va donar lloc a un elevat nivell de compliment. De manera que, des d'aleshores, l'activitat d'inspecció ha baixat de manera important. En aquests moments, els inspectors tenen cura, de manera especial, de vetllar perquè es compleixi la llei a les terrasses, que, paradoxalment, no sempre ocupen espais que es troben a l'aire lliure. Del 2006 al 2015, els dos anys inclosos, Salut va rebre 321 denúncies, va fer 258 requeriments i va incoar 129 expedients sancionadors. En els darrers dos anys, s'han sancionat gairebé tots els establiments on s'han trobat incorreccions. Les sancions han recaigut en establiments molt concrets: bars musicals, discoteques i locals de concurrència pública. Les sancions no s'imposen únicament per permetre fumar o fumar en llocs on està prohibit fumar, sinó també per vendre tabac en establiments no autoritzats o per vendre'n a menors d'edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona