Salut

Les noves ambulàncies han atès un 17% dels casos ‘in situ'

El SEM destaca que en un 70% dels casos el VIR queda disponible per atendre un altre pacient, i la millora dels temps de resposta

El transport no urgent va acumular en un mes 200 incidències

Els vehicles d'intervenció ràpida (VIR) –el nou tipus d'ambulància que va entrar en funcionament amb el model de transport sanitari que es va estrenar el 14 de gener passat– han atès un 17% dels pacients in situ, i en un 70% dels casos el VIR ha quedat disponible per dur a terme un altre servei. Aquests són alguns dels resultats dels primers sis mesos de funcionament de les noves ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) a la regió sanitària de Girona, període en què s'han atès 67.797 incidents, un 3% més que en el primer semestre del 2015. Per a l'atenció de les urgències, s'han activat els diferents recursos en 30.781 ocasions. D'aquests, destaca la tasca duta a terme per les unitats de suport vital bàsic, que s'han activat en 21.301 ocasions. Les unitats de suport vital avançat mèdic s'han mobilitzat en 3.107 ocasions i les mateixes unitats però amb personal d'infermeria, 1.301 vegades. Els VIR s'han activat en 1.272 ocasions i els helicòpters en 276 casos.

La directora territorial del SEM, Anna Fontquerni, va explicar ahir que el percentatge d'un 17% de casos urgents atesos in situ és similar al que hi ha hagut a la resta de Catalunya, i va valorar satisfactòriament l'elasticitat dels VIR, és a dir, que quedin lliures en un 70% dels casos per atendre un altre incident. Els VIR –amb tècnic i metge– van ser creats amb l'objectiu de resoldre casos de forma ràpida i efectiva i evitar que el metge quedi “atrapat” en un únic cas, com passava amb el model anterior. Ara el trasllat dels pacients atesos pels VIR a l'hospital o al domicili va a càrrec d'altres ambulàncies.

Una altra dada que el SEM valora positivament és la millora del temps d'arribada de les ambulàncies, que queda reflectit en l'increment de pacients crítics que s'atenen en menys de vint minuts des de la notificació de l'incident. En aquest sentit, destaquen els augments registrats al Ripollès, d'un 21%; a la Garrotxa, d'un 16%, i a l'Alt Empordà, d'un 13%.

El transport no urgent

El transport no urgent, que des del primer moment va presentar moltes deficiències, va arribar a acumular, en un mes, fins a 200 incidències, segons van reconèixer ahir fonts de la regió sanitària de Girona. Les incidències fan referència a queixes de pacients en calent, comunicacions dels hospitals sobre l'endarreriment de proves i reclamacions de ciutadans fetes a posteriori. Cada mes, el transport no urgent fa 20.000 serveis. Actualment, el nombre d'incidències s'ha reduït –se'n registren entre vint i trenta al mes– i Salut assegura que la situació “està molt a prop de la normalització” després d'haver introduït un seguit de millores. Aquestes millores s'estan aconseguint arran de la creació de diversos comitès de ruta (per exemple, la de diàlisi de Girona o la de rehabilitació a l'hospital de Figueres, i properament se'n posarà en marxa una d'oncològica) que es dediquen a identificar els focus dels problemes i buscar-hi solucions. Per la seva banda, l'empresa adjudicatària, Tranport Sanitari de Catalunya, ha renovat i canviat una part de la flota de vehicles.

LES XIFRES

4
vehicles
d'intervenció ràpida hi ha a la regió. N'hi ha a la Bisbal, Sant Joan de les Abadesses, Girona i Lloret.
67.797
urgències
s'han atès des del 14 de gener fins al 14 de juliol, un 3% més que en el primer semestre del 2015.
20.00
serveis
mensuals fan les ambulàncies del transport no urgent o programat, que va arrencar amb molts problemes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona