Salut

Salut

Un de cada quatre transplantaments de ronyó de donants vius a l'Hospital Clínic es fa mitjançant cirurgia robòtica

Es fan unes incisions a l'abdomen del pacient i s'introdueix o extreu l'òrgan per la vagina en les dones o a través d'un tall de 6 centímetres en els homes

El 25% dels transplantaments de ronyó de donants vius es fa a través de la cirurgia robòtica, una tècnica mínimament invasiva tant pel receptor com per al donant. En total, aquest 2016 s'han dut a terme 55 transplantaments al centre, dels quals en 14 s'ha optat per aquesta modalitat. En aquest tipus de cirurgia, es fan quatre incisions a l'abdomen del pacient per col·locar els braços de la màquina i l'òrgan s'introdueix o s'extreu a través de la vagina, en el cas de les dones, o mitjançant una incisió de 6 centímetres en el cas dels homes.

Els principals avantatges de la cirurgia robòtica, tant per al donant com per al receptor, són la reducció de la cirurgia oberta i el risc de complicacions, a més d'afavorir una ràpida recuperació del pacient trasplantat.

Tot i així, segons el cap del servei d'Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, l'objectiu del centre hospitalari és arribar al 40% de transplantaments. “Des de l'estiu passat hem fet un salt important i volem continuar per aquest camí”, ha explicat Alcaraz, que detalla que només s'opta de la cirurgia oberta si es preveuen dificultats. En aquest sentit, a l'Índia, país on s'ha desenvolupat aquesta tècnica, ja s'han fet 400 transplantament renals amb cirurgia robòtica.

L'any passat, un equip liderat pel doctor Alcaraz va extreure dos ronyons per nefrectomia transvaginal, és a dir, a través de la vagina de les donants i els va implantar en els receptors mitjançant cirurgia robòtica, utilitzant el robot ‘Da Vinci Xi'.

De fet, l'Hospital Clínic s'ha convertit en centre pioner a Europa en la utilització d'aquesta tècnica i pel nombre d'operacions, fet que ha permès situar el centre en “'l'avantguarda europea i mundial del transplantament”, segons el cap del servei d'Urologia del Clínic.

La incorporació de la robòtica en el transplantament de ronyó és més precisa que la laparoscòpia perquè els instruments no permetien maniobrar “de forma adequada”, segons el doctor. Ara, comenta, amb el ‘Da Vinci Xi', es poden tenir més moviments que els d'un canell humà i són molt més precisos ja que cada gest es reprodueix en una escala d'1 a 10, de manera que es pot aconseguir un desplaçament mínim amb un moviment natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona