Salut

El consum de tabac cau fins al mínim històric del 24%

La xifra de fumadors és la més baixa a Catalunya en els últims 25 anys

Les mesures amb més suport ciutadà per reduir el consum de tabac són la prevenció en els joves i l’augment del preu

La lluita contra el tabaquisme a Catalunya té cada vegada uns resultats més visibles: l’any passat el nombre de consumidors va assolir un mínim històric des que es recullen aquestes dades. Concretament, el 2017 un 24% dels catalans majors de 14 anys eren fumadors diaris o ocasionals. La xifra suposa una davallada respecte als darrers anys, ja que el 1990 –el primer any de què es disposa d’estadístiques– el nombre de fumadors era d’un 33,7%, i el 2011, quan va entrar en vigor l’enduriment de la llei antitabac, se situava en un 29,5%. Les xifres van ser exposades ahir per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc de la celebració de la Setmana Sense Fum, que va començar divendres passat i finalitzarà dijous coincidint amb el Dia Mundial contra el Tabac.

Malgrat que l’evolució de les dades és positiva, el tabaquisme “segueix sent un dels principals problemes de salut pública a Catalunya”, va assegurar el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que va subratllar que el consum de tabac provoca unes 10.000 morts anuals a Catalunya, xifra que “es tradueix en més d’un mort cada hora que passa”. De les 27 persones que, de mitjana, moren cada dia per causes atribuïdes al tabac, 7 són per culpa de malalties cardiovasculars, ja que aquest triplica el risc d’infart de miocardi o d’angina de pit.

Tot i que unes 60.000 persones deixen de fumar cada any a Catalunya, encara són un milió i mig les que ho fan. El perfil majoritari dels fumadors catalans és el d’un home d’entre 25 a 34 anys de classe social baixa i amb un nivell d’estudis primaris o sense estudis. De fet, destaca el descens del consum experimentat en les dones, ja que després de quatre anys estancat entre el 20% i el 21%, l’any passat va ser del 18,5%. El departament de Salut també va destacar la reducció a la meitat del consum diari en estudiants d’entre 14 i 18 anys entre els anys 2004 i 2016, passant d’un 20% a un 9,2%, el qual també suposa el valor més baix assolit mai.

De fet, la disminució del nombre de fumadors també es reflecteix en les vendes de tabac. El cas més evident és el dels paquets de cigarretes: el 2017 se’n van vendre més de 415 milions, que representa una caiguda de més de la meitat respecte de l’any 2005.

Per contra, els últims anys s’observa un repunt del consum de tabac de pipa. En aquest sentit, Salut va insistir que “fumar surt car”, tant pel cost econòmic que suposa –l’any passat les persones fumadores van gastar més de 2.200 milions d’euros en tabac a Catalunya– com pels efectes de les cigarretes en el medi ambient.

Amb motiu de la Setmana Sense Fum, s’ha dut a terme una enquesta a més de 5.000 persones que mostra que les mesures més defensades per reduir el consum de tabac són la prevenció en joves i l’increment del preu i els impostos del tabac: un 62,4% creu que el cost d’un paquet s’hauria d’apujar fins als 8 euros.

A més, el 90% dels no fumadors creu que hauria d’estar prohibit fumar en vehicles privats, almenys si hi van persones vulnerables, un percentatge que l’any passat no superava el 66%. També un 66% pensa que no hauria d’estar permès fumar en llocs públics a l’aire lliure com recintes esportius o centres comercials. Per últim, l’enquesta revela que el 62% dels fumadors ha intentat deixar de fumar com a mínim un cop.

LES XIFRES

27
persones
moren cada dia de mitjana a Catalunya a causa del consum de tabac
60.000
fumadors
deixen de consumir tabac cada any, però encara ho fan un milió i mig


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona