Societat

L’antiga UNED de Girona, epicentre de les entitats

La Diputació cedeix l’edifici a l’Ajuntament, que té previst fer-hi un espai transversal i multifuncional encarat al públic jove

Amb aquesta reforma el consistori vol revitalitzar alhora aquest sector del Barri Vell de la ciutat

Ja s’hi fan treballs per saber l’estat de salut de l’edifici

El ple de la Diputació de Girona ha tirat endavant la cessió de l’antic edifici de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) situat al carrer Sant Josep de la capital gironina. Segons va destacar ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, és previst que l’equipament sigui transversal i multiusos. La filosofia inicial és que entitats juvenils comparteixin edifici i serveis, però que tots tinguin el seu propi espai privat. La intenció del govern municipal és revitalitzar tota aquesta part del Barri Vell que havia quedat més degradada.

“Estem reflexionant i ho hem d’acabar de parlar amb tothom, però la idea és que estigui principalment encarat per a joves”, assegura l’alcaldessa Marta Madrenas. “Volem que sigui un espai d’autogestió, on els joves puguin fer reunions, assemblees o com un ateneu popular, però en cap cas no és un hotel d’entitats”, assegura. Madrenas reconeix que el projecte suposa un “gran repte” i confia que “aportarà experiències”. En un d’aquests espais, per exemple, ja es preveu que s’hi instal·li l’agrupament escolta El Cau de Vista Alegre, que actualment estan en un lloc molt precari.

L’acord de cessió ha estat possible gràcies a les negociacions que han tingut ambdues bandes des de fa una colla de temps. Segons va destacar el vicepresident, Miquel Noguer, durant l’últim acte del plenari, l’Ajuntament de Girona va sol·licitar la cessió per 25 anys a la Diputació per fer l’arranjament oportú i cedir l’espai a les entitats que hi ha a la ciutat. “És una bona ocasió per fer-ho”, va assegurar durant l’acte. La proposta va rebre el suport del plenari per unanimitat i sense que cap dels representats hi fes cap objecció.

Es tracta d’un edifici de tres plantes que fins ara estava en mans de la Diputació de Girona. Part d’aquest equipament també l’ocuparan dependències de l’Ajuntament de Girona. Concretament, s’està estudiant que hi vagi l’àrea de Salut i que tota una planta es dediqui a l’espai de joves de Salut.

És molt probable que les obres grosses no comencin fins ben bé mitjans del 2019, un cop s’hagin adequat les instal·lacions. Per ara ja s’han començat uns treballs previs per saber l’estat de salut de l’edifici i fer-hi una radiografia general abans de començar amb l’obra grossa. Aquests primers treballs ja han permès saber del cert que cal fer obres d’accessibilitat a l’edifici. Per exemple, s’hi haurà de posar ascensor, entre d’altres canvis més estructurals. És previst que a finals del 2019 es pugui inaugurar.

42 anys fent-hi classes

La UNED va començar a fer classes a Girona el gener del 1976. Des d’aquella data, la universitat a distància ha estat ubicada en diverses seus. La primera va ser en uns locals llogats al Seminari. Després, es van traslladar al centre d’estudis de la Cambra de Comerç i a la Casa de Cultura. El 1987, van ocupar les actuals instal·lacions que ara mateix estan en desús.

L’aposta de Salt per atraure públic universitari

El febrer de 2013, el consell de govern del rectorat de la UNED va aprovar el trasllat del centre de Girona a Salt i les obres d’adequació de l’espai de la fàbrica Coma Cros. El procés de licitació dels treballs, valorats en 950.000 euros, el van assumir, a parts iguals, la Diputació de Girona i la UNED. L’Ajuntament de Salt va cedir una planta de l’antiga fàbrica tèxtil –un espai de 1.000 m²–. Mesos més tard, a l’octubre, ja inaugurava la nova seu a la Factoria Cultural Coma-Cros de Salt.

Quan la seu es va traslladar a Salt, el director del centre associat de la UNED a Girona atribuïa el trasllat a Salt al poc interès demostrat pels darrers governs socialistes de la ciutat de Girona a ajudar-los i a la predisposició trobada a Salt, tant durant el govern de Iolanda Pineda (PSC) com de Jaume Torramadé (CiU). La UNED també té seus, dependents de la de Girona, a Figueres, Palafrugell, Olot i Ripoll. El trasllat de la UNED a Salt va ser un objectiu desitjat des de feia temps al municipi.

L’acord entre el centre universitari i el consistori quadra perfectament amb un dels propòsits verbalitzats sovint per l’exalcalde Torramadé: atraure estudis universitaris amb propòsits també socials. Des del consistori, es va considerar que els estudis de grau superior són un motor per atraure gent jove i preparada al municipi, que el coneguin més enllà dels tòpics i que, alguns, hi puguin arrelar. De fet, l’Ajuntament de Salt sempre ha promogut l’existència de pisos de lloguer a baix preu per a estudiants universitaris.

El grau en criminologia a Salt, la novetat per al pròxim curs

Òscar Pinilla

Criminologia serà una nova opció formativa per als estudiants de la UNED Girona a partir del curs 2018-19, així ho va aprovar la junta rectora celebrada a la seu de Salt. Aquesta nova titulació s’afegirà als graus ja disponibles i es preveu que arribin a la vintena d’opcions per al curs vinent. El nou grau en criminologia seguirà la metodologia de la UNED i permetrà cursar aquesta nova titulació mitjançant la tutorització personalitzada i classes campus. Això permet que no hi hagi una xifra mínima ni màxima d’inscrits i personalitzar l’aprenentatge per a cada un dels alumnes.

La incorporació d’aquesta nova titulació referma l’aposta de la UNED Girona per la formació en el món legal i jurídic. A més del clàssic grau en dret, una de les primeres formacions universitàries que es van oferir a les comarques gironines, s’uneixen els graus en ciències polítiques i de l’administració i ciències jurídiques de les administracions públiques. La incorporació del grau en criminologia suposarà la quarta titulació del ram legal i, per tant, una aposta per reforçar la Facultat de Dret de la UNED Girona.

Ampliant l’oferta

Actualment, la UNED té uns 1.400 matriculats i extensions comarcals a la Garrotxa, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Ripollès. L’oferta acadèmica, cultural i formativa s’ha anat ampliant en els darrers temps, de manera que, a més dels ensenyaments de llicenciatures o graus universitaris (n’ofereix disset) i el curs d’accés a la universitat per a més grans de 25 i 45 anys, s’han consolidat els cursos d’idiomes amb reconeixement oficial. De fet, enguany la UNED Girona ha impartit una quinzena d’activitats formatives adreçades a un públic de més de 50 anys, amb les quals fa una aposta per la formació al llarg de la vida.

El director de la UNED Girona, David Maldonado, destaca que, tot i que Girona és un pol universitari molt fort, s’ha de continuar com fins ara per donar visibilitat a Salt. “Queda camí per recórrer i em consta que, a més de les universitats, l’Ajuntament de Salt també treballa en aquesta línia”, va assegurar Maldonado a aquest diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia