Societat

“Precarietat laboral” als menjadors escolars d’Eurest

En un acte a Salt, els treballadors denuncien que la multinacional vulnera el conveni col·lectiu

L’empresa anuncia que es reunirà amb els agents sindicals

Eurest gestiona un centenar de menjadors a la demarcació

“Som personal del menjador escolar. No som taronges.” Va ser el lema d’una performance que van dur a terme ahir a Salt una trentena de membres de la plantilla d’Eurest. És una empresa pertanyent a Compass Group, que ofereix tant serveis de restauració in situ com menjars preparats que es transporten fins a les escoles, hospitals, negocis o residències. Durant la concentració, els empleats van denunciar públicament que la multinacional els “esprem” i els “explota”, que pateixen “vulneracions del conveni col·lectiu”, i van avançar que si la companyia manté aquestes condicions laborals precàries emprendran noves accions. L’acte es va fer davant de l’escola Mas Masó de Salt. El menjador d’aquest col·legi és un dels nombrosos que és gestionat per Eurest, que actualment porta aquest servei en un centenar de centres educatius de les comarques gironines.

La llista de queixes

L’encarregat d’explicar la convulsa situació va ser el president del comitè d’empresa d’Eurest, Yasser Saadoune. En el seu cas, és auxiliar de cuina i va parlar en nom de la secció sindical de CCOO de la companyia a Girona. “Eurest no acata cap resolució. Prefereix pagar les multes a Inspecció de Treball i judicialitzar totes les nostres reclamacions abans que asseure’s a parlar. Opten per la línia d’un treballador low-cost”, va lamentar.

Entre el personal contractat hi ha cuiners, auxiliars de cuina, auxiliars de neteja i monitors de menjador. Saadoune va assegurar que l’empresa incompleix el pagament de determinats plusos i hores extres: “Els empleats, després de recórrer al departament de recursos inhumans de la multinacional, es veuen empesos a obrir un procés judicial per cobrar perquè Eurest no fa marxa enrere. La nostra lluita és avalada per les sentències judicials, ja que les hem guanyat totes.”

Saadoune també diu que Eurest està contractant nova plantilla “per dies” i així evita pagar vacances o, fins i tot, els caps de setmana. “Arriben a l’extrem de donar de baixa un treballador el divendres i el tornen a contractar el dilluns. Apliquen un conveni col·lectiu equiparable a països tercermundistes.” Hi va afegir que “els sorprèn el silenci de l’administració pública i la complicitat amb aquesta multinacional”: “No volem que Eurest marxi, però que respecti els drets dels treballadors. Estem perdent centres per la mala actitud de l’empresa, com el col·legi El Bosc de la Pabordia de Girona o l’Hospital Trueta”.

Fonts d’Eurest van subratllar ahir que, “com no podia ser d’una altra manera”, l’empresa “respecta plenament el dret de tots els seus treballadors a expressar les seves opinions”. Sostenen que la companyia “té voluntat de diàleg” i que es reuniran “amb els agents sindicals i les persones que es puguin sentir afectades”. Van matisar, però, que preferien no entrar a valorar les manifestacions expressades en l’acte d’ahir a Salt perquè “no volen contribuir a generar debat públic”.

Arguments a les AMPA

La denúncia de la plantilla d’Eurest coincideix en el temps amb un debat de plena actualitat. Es tracta de la previsible pèrdua, de cara al curs vinent, de la gestió del servei de menjador per part de les AMPA i AFA. El canvi seria per l’entrada en vigor, al mes de març, de la nova llei de contractes del sector públic de caràcter estatal.

Els consells comarcals són els encarregats de gestionar i posar a licitació el servei de menjador escolar, per delegació d’Ensenyament. El Consell Comarcal del Gironès, per exemple, gestiona directament el servei de menjador de 17 centres i en 35 casos ho fan els pares i també algun ajuntament.

Les AMPA i AFA volen mantenir el sistema actual i renovar els convenis amb els consells. Les entitats temen que, amb el canvi, es vegi perjudicada la qualitat del servei. Ara exerceixen un control més directe dels àpats oferts per les petites i mitjanes empreses que solen agafar (en algun cas contracten directament un cuiner o cuinera i monitors). Miren que donin un producte i un servei de proximitat, vetllen perquè es compleixin els hàbits alimentaris i que l’hora del menjador sigui clau dins del projecte pedagògic.

El conseller comarcal i portaveu de Canviem Salt, Wilder Palacio, reclama als consells comarcals que “es posin les piles” i que, com a contractants d’Eurest, els facin complir les clàusules. Saadoune evidencia que si l’empresa manté les retallades l’atenció no és la mateixa. Afirma que es transgredeixen les ràtios de monitors de menjador pactades amb els consells, que han posat diverses sancions a la multinacional.

LES FRASES

La companyia no acata cap resolució. Prefereix pagar les multes a Inspecció de Treball
Yasser Saadoune
president del comitè d’empresa d’eurest
Els consells comarcals s’han de posar les piles i fer complir el plec de clàusules pactat
Wilder Palacio
conseller comarcal del gironès i portaveu de canviem salt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia