Societat

Pla per incorporar 2.800 habitatges de lloguer social

L’ICF posa en marxa un pla de préstecs i ajudes a ajuntaments i entitats socials per comprar pisos i a privats per construir-ne de nous

El programa es proposa frenar la bombolla especulativa

Carta de presentació de caire netament social per al govern de Quim Torra. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, van presentar ahir els detalls del primer gran acord del nou executiu català, consistent a promocionar l’habitatge de lloguer social. Es tracta de posar en funcionament una línia de préstecs assequibles per a ajuntaments i entitats socials perquè accedeixin a la compra d’habitatge per destinar-lo a lloguer de col·lectius que es trobin en greus dificultats econòmiques.

Es tracta d’una operació a tres bandes on participa de forma decisiva l’Institut Català de Finances (ICF), que mobilitza 110 milions d’euros per a l’adquisició dels habitatges i la seva rehabilitació, si s’escau. En conjunt es preveu arribar a la compra de 1.800 habitatges. A aquesta quantitat s’hi ha de sumar una altra línia de préstec, de 140 milions d’euros, pensada per afavorir la construcció de 1.000 habitatges nous.

L’habitatge social és una de les grans necessitats de la Catalunya actual, no prou satisfeta segons van reconèixer ahir els màxims responsables de la política econòmica i d’habitatge. L’administració de la Generalitat disposa d’un parc de 17.000 pisos per a lloguer social i l’objectiu és arribar al 5% del parc d’habitatge destinat a aquesta finalitat en el termini de 15 anys, segons va especificar ahir el conseller Calvet.

En l’assoliment d’aquest propòsit hi contribuiran els 1.000 pisos comprats recentment per la Generalitat, els 1.800 que es vol comprar amb el sistema de préstecs tous a ajuntaments i entitats, i 1.000 més que és previst que construeixin els constructors privats amb l’altra línia d’ajudes.

L’objecte sobre el qual pivota el pla presentat ahir és el parc de pisos que és propietat dels bancs i que en una part important seran posats a la venda en els propers mesos. L’administració té dret a tempteig i retracte sobre aquests immobles i és en base a aquesta possibilitat legal que a partir d’ara s’oferirà als ens municipals i les entitats socials que hi estiguin interessades poder entrar en la compra d’aquests apartaments. El sistema es regularà a través d’una pàgina web on les parts interessades tindran notícia dels pisos que s’oferiran i podran exercir el seu dret a compra.

El préstec serà d’un màxim de 80.000 euros i en aquells casos de llogaters que per la seva condició d’extrema necessitat només puguin pagar 30 euros al mes, la Generalitat establirà un altre tipus d’ajuda per afavorir el retorn del préstec. Al cap de 75 anys, el pis passarà a mans de la Generalitat.

El conseller Calvet va comparar aquest programa amb les mesures del Plan de la Vivienda, aprovat pel govern del PP poc abans de la crisi i el canvi d’executiu, i que preveu per a Catalunya 50 milions d’euros en subvencions per a 4 anys. “No pot ser que aquest pla arribi tard i amb una quantitat insuficient”, va lamentar el conseller, que va advertir que el tema de l’habitatge és una de les qüestions pendents que cal tractar amb urgència amb el nou ministre de Foment, José Luis Ábalos.

L’increment del parc d’habitatge de lloguer social busca poder incidir sobre la bombolla de lloguer i frenar l’increment de preus. Una altra mesura que impulsarà la Generalitat és una reforma legal, ja acordada, per passar de contractes de lloguer mínims de 3 a 5 anys. “En un moment en què el mercat creix, els contractes curts són una trampa per als arrendataris”, va reconèixer Calvet

Subhasta polèmica

Per la seva part, Pere Aragonès va voler tancar la polèmica sobre la venda d’immobles provinents d’herències intestades i que va encendre l’Ajuntament de Barcelona quan va demanar que aquests habitatges es destinin a persones necessitades. El conseller Aragonès va explicar que dels 46 lots que es posen a subhasta la majoria corresponen a terreny “majoritàriament de caire rústic”. Els immobles sortiran a subhasta amb un preu inicial de 4,1 milions d’euros, que pot acabar incrementant-se, i tots els diners que es recaptin es destinaran a finalitats socials.

Aragonès va explicar també que s’ha aturat la subhasta de la finca del número 16 del carrer Llibreteria de Barcelona, perquè va dir que es tracta d’un cas singular. Aquest edifici es troba al nucli antic de la capital catalana i es tracta d’una finca on encara hi ha llogaters, circumstància que va ser denunciada per l’Ajuntament i els veïns.

Segons les dades que va donar el conseller, de moment ja s’han incorporat al parc d’habitatge social un total de 17 finques provinents d’herències intestades i s’està avaluant 12 finques més per si compleixen els requisits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona