Salut

Baixa la incidència dels càncers d’ovari i de cèrvix i s’estabilitza el de cos d’úter

La unitat funcional de ginecologia oncològica de Girona, que es va posar en marxa el 2016, ha atès 652 pacients i ha diagnosticat 453 tumors

Cada any, a la regió sanitària de Girona es diagnostiquen una mitjana de 40 tumors d’ovari. Segons dades de la unitat d’epidemiologia i registre de càncer de Girona, la incidència d’aquest càncer ha baixat en els darrers anys, amb un descens d’un 3% anual. La mitjana d’edat en el moment del diagnòstic és de 63 anys. Cada any moren a la regió sanitària de Girona una mitjana de 23 dones per càncer d’ovari. Amb tot, la mortalitat per aquest càncer ha disminuït de forma significativa en els últims anys, amb un descens també del 3% anual gràcies a la millora en el tractament d’aquesta patologia. A més, la supervivència cinc anys després del diagnòstic ha augmentat en dotze punts en els darrers 15 anys: ha passat del 30% en el període 2000-2004 al 42% en el període 2010-2014.

Pel que fa al càncer de coll d’úter o cèrvix, cada any es detecten uns 24 casos nous a la regió sanitària. La seva incidència ha disminuït un 4% anual, molt probablement gràcies a la implementació del programa de cribratge de càncer de cèrvix. La mitjana d’edat de les pacients en el moment del diagnòstic és de 55 anys. Dotze dones moren cada any de mitjana per aquest tipus de càncer. La mortalitat s’ha mantingut estable en els darrers anys.

En relació amb el càncer de cos d’úter, aquest és el tercer tipus de tumor més freqüent en la dona, després del de mama i el colorectal. A la demarcació se’n detecten uns 80 a l’any. La seva incidència s’ha mantingut estable en els darrers anys. La mitjana d’edat de les pacients a les quals es diagnostiquen aquests tumors és al voltant dels 66 anys. Aquestes dades es van donar a conèixer ahir en el decurs de la 2a Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica, una unitat que es va posar en marxa el 2016. Es va fer balanç dels dos anys i es van presentar els resultats de supervivència de càncer ginecològic al territori.

LA XIFRA

80
casos
nous de càncer de cos d’úter es diagnostiquen cada any a la demarcació. És el tercer més freqüent en la dona.

Un total de 453 dones, visitades per primer cop

Des del 2016, la unitat funcional de ginecologia oncològica de l’hospital Josep Trueta ha atès 652 pacients. D’aquestes, 453 van ser visitades per primer cop ja que es tractava de nous diagnòstics. En concret, es van detectar 153 tumor d’ovaris, 147 casos de cos uterí, 114 de coll d’úter, 38 casos de càncer de vagina i un cas de placenta. Aquesta unitat està formada per professionals de l’ICS, de l’ICO i també de l’IDI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona