Educació

Promoció inaugural del grau mitjà de Terrissa a la Bisbal, amb cinc graduats

El cicle formatiu a l’INS La Bisbal completa la primera fornada des que es va engegar, al 2016

La demanda, tot i que discreta, està connectada amb artesans i tallers

Cinc alumnes han completat els dos primers cursos del cicle formatiu de grau mitjà de Terrissa, la primera fornada d’uns estudis inicials de Formació Professional (FP) que no s’imparteixen enlloc més de Catalunya. Aquests dies, alguns d’ells acaben d’enllestir els projectes finals, un cop acabades les classes. I en l’horitzó continua el grup que acaba de completar primer i l’any vinent també es graduarà.

La demanda, de moment, és discreta. La primera promoció va arrencar amb vuit alumnes, tot i tenir capacitat per entre 10 i 15. Alguns van trobar feina abans, però dels cinc que han acabat, dues de les alumnes mostren les seves conviccions de provar sort. La Míriam Seguí, bisbalenca de24 anys, no tanca la porta a col·laborar amb artesans, però aposta per bastir un negoci propi, per fer les peces que li agraden. En David Pedregosa, de només 16, que ha acabat el primer curs i li dona un cop de mà amb les creacions, es voldria especialitzar en el món de les vaixelles, una de les disciplines amb més sortida.

Als tallers, de moment provisionals en espera que el pròxim curs el grau disposi dels espais definitius, l’Eva Ramírez, palafrugellenca de 18 anys, és una altra de les pioneres que han completat el grau. Ha guanyat un concurs públic per fer demostracions de torn terrisser al llarg de l’estiu en diverses poblacions de l’Empordanet.

Les responsables del cicle, Ivet Bazaco i Anna Ballesté, recorden que l’aspiració és impartir també un cicle de grau superior, que permetés donar continuïtat als estudis. De moment no tenen notícies del departament, però es continua apostant per la prova pilot i Seguí destacava que és partidària d’aprofundir en els coneixements sobre el terreny: “Anar a Barcelona no suposaria un problema, però tampoc no sé si aprendria més que no pas aquí, fora de les aules.”

La preinscripció per al pròxim curs no es tancarà fins a inicis de tardor i les responsables del grau continuen treballant en innovacions en la càrrega lectiva de teoria i pràctica, com ara l’aproximació a tècniques d’impressió en 3D aplicades a l’argila. No és una tecnologia que encara es faci servir a la zona, però les responsables destaquen que és una opció de futur perquè els mateixos artesans evolucionin.

LA XIFRA

1.000
hores
lectives comprèn el cicle formatiu de Terrissa a la Bisbal, entre teoria, pràctica, formació en empreses i el projecte final.

En contacte continu amb els tallers artesans

El cicle formatiu no és l’únic que arriba al final per primer cop enguany a l’institut bisbalenc, que també ha tancat la primera promoció del nou grau d’integració social. Però sí el més noticiable, ja que vol proveir els artesans del talent amb nous creadors. Els estudis s’han mirat de concebre al voltant dels suggeriments i demandes expressades pels terrissaires i ceramistes, que han ofert les instal·lacions per a les pràctiques i fins i tot els forns per coure peces grans. Ara, alguns obren les portes als graduats perquè hi exposin peces a la venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla