Societat

BELÉN ÁLVAREZ

PRESIDENTA DEL BANC DEL TEMPS PONT DEL DIMONI DE GIRONA

“En un banc del temps es vol teixir una xarxa de confiança”

A més de les principals activitats de l’entitat, explica que l’intercanvi de serveis entre socis, comptats segons el temps que requereixen, ajuda a sentir-se valorat i a conèixer veïns

Argentina de naixement, Belén Álvarez fa ja 21 anys que viu a Girona. Té 38 anys i treballa com a venedora de cupons de l’ONCE. Fa dos anys que és la presidenta del BdT Pont del Dimoni, el banc del temps més nombrós de Girona (1.285 socis inscrits), tot i que no és el més antic (ho és el del Pla de Palau).

Què és un banc del temps?
És una entitat en què s’agrupa una sèrie de gent disposada a compartir els seus coneixements, i aquests coneixements s’intercanvien pagant temps. Els socis posen ofertes del que saben fer i demandes del que necessiten. Això es penja al nostre web i els socis contacten per realitzar els intercanvis. Si rebo un servei hauré de pagar a la persona que vingui el temps que s’hi hagi estat. Per exemple, m’han vingut a arreglar la persiana i s’han estat tres hores a casa. Hauré de transferir del meu compte de temps tres hores al seu.
Quin tipus de serveis?
Tenim temes de la llar, arranjaments de roba, cuina, tràmits administratius, assessorament legal, massatges, psicologia, perruqueria... Una mica de tot.
I va únicament per temps, independentment que una feina sigui més d’esforç que una altra?
Sí, sí, el que es valora és el temps. Nosaltres no treballem amb diners. Bé, només si s’ha de comprar material per al servei.
I com pot entrar-hi en contacte algú interessat a participar-hi?
Tenim un lloc web on pot entrar qualsevol persona i veure les nostres ofertes i demandes però si no ets soci no podràs contactar-hi. Per donar-se d’alta gratuïtament s’ha d’omplir un formulari al web i després s’ha d’anar al centre cívic de Sant Narcís o al de Santa Eugènia a fer una petita entrevista, perquè volem conèixer la persona. Nosaltres el que volem és teixir una xarxa de confiança, on hi hagi diversos estrats econòmics, diferents generacions, diferents cultures... Un cop feta l’entrevista i signada la normativa del banc del temps, es dona d’alta al sistema i per començar aquesta persona ja té tres hores al seu compte i així ja pot fer intercanvis.
Amb més de 1.200 socis hi deu haver tot tipus d’ofertes. Quines serien, d’una banda, les més originals i, d’una altra banda, les més demanades?
El més demanat potser són arranjaments de la llar o bricolatge. I, com a original, jo quan vaig entrar vaig trobar-ne una de ben senzilla que era posar la funda del nòrdic. També hi ha gent, per exemple, que s’ofereix a passejar o cuidar animals.
A part dels intercanvis individuals també tenen tallers...
Sí, tenim tallers per afavorir aquests intercanvis i que es conegui la gent. Són bàsicament al centre cívic de Santa Eugènia. Els dilluns tenim taller de cuina; els dimarts, anglès; els dijous, fotografia; també tenim ioga... I també funcionen igual: la persona que cuina cobrarà el temps que hagi estat cuinant i els socis paguen 15 minuts a cada taller que van.
A més, organitzen unes jornades anuals.
Sí, cada any fem una jornada de portes obertes al centre cívic Santa Eugènia, un dissabte de primavera, en què fem activitats de tot tipus per mostrar tot allò que s’ofereix al banc del temps i que la gent pugui fer un tastet. Aquest any vam fer una seixantena d’activitats.

Tenen contacte amb altres bancs del temps?

Sí, una altra de les coses que ara s’està desenvolupant i que està bastant en actiu és una xarxa global en què podem fer intercanvis entre usuaris de diferents bancs del temps.
Quan i com va néixer el banc del temps del Pont del Dimoni?
El 2010 un grup de 12 veïns de Santa Eugènia i de Sant Narcís es van ajuntar per desenvolupar el projecte i es va triar el nom del pont del Dimoni perquè uneix els dos barris i és un element reivindicatiu que compartim. Va néixer com una vocalia de l’associació de veïns de Santa Eugènia, però ara som una entitat amb autonomia al 100%.
En aquests set anys quanta activitat hi ha hagut?
Fins al març s’havien fet 6.100 intercanvis que sumaven 11.500 hores realitzades.
I vostè quan hi va entrar i què la va motivar?
Hi vaig entrar fa quatre anys com a sòcia. Estava a l’atur, vaig sentir-ho a la ràdio i vaig pensar de provar-ho a veure si m’agradava i em mantenia ocupada. I vaig descobrir, que és una virtut del banc del temps, veïns del meu carrer que no coneixia de res. Em fa vergonya que a ciutat estem molt aïllats a vegades. Et treu de la bombolla. Aprens a demanar ajuda, que no arribes a tot, i a més et sents valorada. El que interessa bàsicament és crear una xarxa de confiança. Un banc del temps s’acaba convertint en una xarxa d’amics en què ens valorem els uns als altres en comptes de jutjar-nos per les mancances que tenim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC