Salut

Uns 3.000 infants de Barcelona no estan plenament vacunats per voluntat dels seus pares

És el primer cop que es pregunta aquesta qüestió a l’enquesta i es reforçaran les campanyes de vacunació infantil als CAP i a les escoles.

Els ciutadans que tenen mútua de salut privada visiten més l’especialista, sobretot dentistes i oftalmòlegs

Uns 3.000 infants de la ciutat de Barcelona no tenen posades totes les vacunes obligatòries del calendari de salut marcat per la Generalitat perquè els seus pares no ho consideren necessari. Això suposa l’1,5% de la població infantil de la ciutat, que se suma al 2% que no tenen totes les vacunes per motius mèdics. Tot i així, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) considera que l’anomenada immunitat de grup està garantida.

Segons la setena Enquesta de Salut Pública de Barcelona, presentada aquest dijous i feta entre març del 2016 i maig del 2017 a unes 4.000 persones, dels menors de 15 anys, un 0,5% dels nens i un 2,4% de les nenes no estaven vacunats correctament perquè els seus progenitors o tutors no creien que les vacunes fossin necessàries o efectives, els preocupava la seva seguretat o anava en contra de la seva ideologia o fe religiosa.

La comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i la cap del Servei de Sistemes d’Informació Sanitària de l’ASPB, Catherine Pérez, han explicat que cal conscienciar la població de la necessitat de la vacunació per garantir la immunitat de grup, que se situa al voltant del 85%, percentatge sobre el qual estan països com França, Itàlia, Grècia o Romania. “Els que no es vacunen no tenen problemes perquè els altres sí que es vacunen”, ha alertat Tarafa, i Pérez ha admès que la xifra del 96,5% de vacunats no és preocupant però cal tenir-la en compte.

És el primer cop que es pregunta aquesta qüestió a l’enquesta i es reforçaran les campanyes de vacunació infantil als CAP i a les escoles.

Altres mesures preventives

La vacuna de la grip se la posa al voltant de la meitat dels majors de 60 anys, percentatge que augmenta amb l’edat.

Sobre altres tipus de mesures preventives, també s’ha preguntat sobre la prova del VIH, que s’ha fet algun cop a la vida el 41% de la població de més de 15 anys, el 15% de la qual va ser durant l’últim any. La prova se la fan més les persones amb estudis secundaris i universitaris.

Mútua privada

L’enquesta també conclou que el 35% de la població té doble cobertura sanitària, ja que paga una mútua de salut privada, percentatge que augmenta amb la classe social i econòmica, però que ha disminuït respecte l’enquesta del 2011. Això es tradueix en un major nombre de visites a l’especialista, com dentistes o oftalmòlegs, per part de les persones que tenen mútua privada, especialitats que no estan ben cobertes a la sanitat pública.

Entre els homes adults, el 32% dels que només tenen cobertura pública van al dentista, proporció que puja al 46% en el cas de la cobertura mixta. Entre les dones, els percentatges són una mica superiors, i entre els menors de 15 anys, també.

Tarafa ha utilitzat aquestes xifres per argumentar la necessitat del projecte de dentistes per a persones vulnerables que el consistori posarà en marxa el proper mes de setembre.

L’enquesta, que es fa cada cinc o sis anys, mostra que la majoria d’indicadors de salut es mantenen estables respecte el 2006 o el 2011, excepte dos que empitjoren lleugerament: la salut mental i l’excés de pes. Al voltant del 80% de la població diu que té un bon estat de salut, però el percentatge és superior a les classes altes i en els homes respecte les dones. No obstant, la percepció de mala salut s’ha incrementat respecte el 2011.

Així mateix, la mala salut percebuda també augmenta en el cas de les persones que tenen cura d’altres persones amb necessitats, sobretot les dones que s’ocupen elles soles d’altres persones, que arriben al 40% de percepció de mala salut.

Salut mental i obesitat

El 20% de les dones i el 16,5% dels homes presenten risc de mala salut mental, davant del 16,8 i l’11%, respectivament, del 2011. Tot i que hi ha poques diferències segons l’edat, el risc sí que és major en persones a l’atur o treballadors de classe baixa.

Per millorar la salut mental de la població, Tarafa ha recordat que s’han implantat tres mesures que s’ampliaran l’any que ve, perquè el 80% dels problemes mentals de la població es gesten abans dels 18 anys.

Així, s’ha creat una consulta de proximitat gratuïta i sense cita prèvia per als joves de 12 a 22 anys. Actualment hi ha quatre districtes amb centre d’aquest tipus i l’any que ve n’hi haurà a cadascun dels deu districtes. També s’ampliaran de 4 a 7 els centres d’inserció laboral per a joves amb problemes mentals. Per últim, s’ampliarà la prova pilot d’acompanyament emocional als infants de 3 a 5 anys, que ha atès 1.000 nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia