Salut

L’hospital de Palamós arriba al 250 aniversari com a referent sanitari

Inicia una campanya per commemorar la seva història en la qual es preveu l’edició d’un llibre i activitats diverses, especialment a escoles i instituts

Els Serveis Integrats del Baix Empordà, amb la seva nau capitana, l’hospital de Palamós, es preparen per celebrar el 250 aniversari del que es pot considerar la seva fundació. El 31 de maig de 1768 és la data de l’obertura del testament de mossèn Miquel Costa, que va cedir uns terrenys per construir un nou hospital de pobres al costat de l’actual capella del Carme. Amb aquesta data com a referent, ahir es va fer pública la campanya de commemoració i la imatge que acompanyarà tota la difusió. Entre les propostes, l’edició d’un llibre sobre la seva història, a càrrec del divulgador Gabriel Martín, i activitats a les escoles i instituts per acostar el centre als més joves.

Un projecte de futur

Lluís Vidal, membre de la comissió, va destacar que s’han pres com a referència tres dates: el 1768, com a inici històric; el 1952, quan es construeix un edifici en substitució d’un que havia estat bombardejat; i el 1980, per la publicació del Mapa Sanitari i el naixement del servei d’urgències, iniciant el procés que el portarà a ser un hospital d’aguts i d’àmbit comarcal i a formar part de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública, el 1985 i, finalment, l’actual, com a símbol de futur. L’alcalde, Lluís Puig, que és, a més, president dels òrgans de govern de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, va destacar el gran treball que s’ha anat fent fins arribar a l’actual model, que és de referència quant a gestió.

L’hospital de Palamós atén una població estable de més de 130.000 habitants censats i durant els mesos de la temporada turística aquesta població pot arribar fins als 600.000. L’era moderna s’inicia el 1986 amb la inauguració del nou edifici, que amb els any s’ha anat ampliant. En aquell moment tenia una població de referència d’uns 60.000 habitants. Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) és un grup format per la Fundació Hospital de Palamós –entitat no lucrativa fundada l’any 1768–, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà AIE i el Consorci Assistencial del Baix Empordà (CABE). Aquests gestionen, d’una banda, l’hospital i Palamós Gent Gran, i de l’altra, l’atenció de les àrees bàsiques de salut: Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí i la Bisbal de l’Empordà.

LA XIFRA

130.000
habitants censats
són els que tenen com a referència aquest hospital, si bé a l’estiu s’arriba als 600.000.

LA DATA

1768
El 31 de maig
s’obre el testament del mossèn Miquel Costa, que cedeix uns terrenys per fer un hospital de pobres.
Les claus

Radiografia d’un projecte de futur

joan Trillas

L’hospital de Palamós és, segurament, una de les més grans apostes, potser l’única pel que fa a rellevància, que ha tingut Palamós quant a visió estratègica i de futur al segle XX. I, aquí, fins i tot caldria veure si també va tenir sort, tret d’uns pocs visionaris. Estem davant una població que ha viscut de renda, sense gairebé estratègia, passant pantalles gràcies a la badia i la platja; que ha comptat amb una gran empresa puntera que ha perviscut més o menys, l’antiga Vincke –ara Hutchinson– i el sector pesquer. La resta, sort i territori. Una població on es va fer primer un camp de futbol sobredimensionat abans que una llar d’infants, d’això estem parlant.

Amb l’hospital, però, l’Ajuntament va fer una gran aposta obrint el que seria l’embrió: unes urgències de 24 hores. A partir d’aquí, i des de l’equip inicial que va liderar Montserrat Tura i la resta de gestors, com Jordi Calsina, i el personal sanitari, i la constant aposta per ser punters, a Palamós s’ha construït el que és un model de referència quant a gestió i atenció sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia