Societat

Dues persones moren per un cop de calor, a Tarragona

Sense domicili fix ni documents, havien ingressat en estat crític i van traspassar dissabte, el dia més calorós

Els metges noten un augment de les consultes derivades de la temperatura extrema

L’onada de calor ja s’ha cobrat tres morts a Catalunya després que dues persones, probablement indigents, morissin dissabte a causa d’un cop de calor a l’hospital Joan XXIII de Tarragona. El centre sanitari va confirmar ahir els decessos de tots dos homes, que van ingressar sense documents i tampoc no tenien domicili fix.

Una de les víctimes va ser detectada dijous en condicions precàries en un carrer de Constantí, a prop del monument romà de Centcelles, que forma part dels béns declarats patrimoni mundial de la humanitat. Una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va dur l’home a l’hospital, i va ser atès a la unitat de cures intensives, on va acabar morint dissabte. Els Mossos tracten ara d’esbrinar de qui es tracta, ja que, com que la víctima no duia documentació, anava sola i el seu estat era molt precari, no se la va poder identificar.

La segona persona afectada, un home d’uns 60 anys també indocumentat i pendent de ser identificat, va ingressar al Joan XXIII el mateix dissabte, dia en què les temperatures van assolir el pic màxim de calor. Va ser localitzat al barri de Campclar, ja amb les funcions vitals molt alterades, i va morir poques hores després.

Aquestes dues víctimes se sumen a la que hi va haver divendres a Barcelona, quan es va viure un cas similar: un home de mitjana edat va ser ingressat en estat crític a l’hospital Clínic després de ser atès pel SEM per un cop de calor al carrer Berlín i va traspassar al cap de poc temps.

La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del pla Procicat per l’onada de calor que afecta tot Catalunya, excepte el Pirineu, amb la previsió que l’episodi s’allargui fins avui, moment en què les temperatures s’haurien de començar a suavitzar.

Des de l’activació d’aquest dispositiu per les temperatures extremes, el telèfon d’emergències 061 ha atès 330 incidents entre consultes telefòniques sanitàries i atenció a persones afectades pel cop de calor. L’Ajuntament de Barcelona també té activats els protocols previstos en el pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor i el Centre d’Urgències i Emergències Socials ha atès 134 persones.

Més ingressats

De fet, la deshidratació que provoca la calor ha creat complicacions a diferents persones d’edat avançada, que han hagut de ser ingressades per estar controlades. Tot i que no hi ha dades oficials, almenys se n’han confirmat casos a Reus i Girona.

 Protecció Civil aconsella a la població que s’hidrati molt sovint, beure molta aigua, evitar l’alcohol i els àpats copiosos, i evitar sortir al carrer a les hores de màxima insolació, sobretot als malalts crònics, nens i ancians.

“Per a molts poden ser consell molt obvis, però cal insistir-hi”, assegura el metge de família del cap Montilivi Pascual Solanas, que certifica un “augment de consultes per símptomes relacionats amb l’excés de calor”. Els cops de calor generen mal de cap, febre alta i una alteració de l’estat general que pot arribar a inconsciència i coma.

LES XIFRES

330
incidents
entre consultes i atencions sanitàries ha atès el 061 des que es va activar el pla Procicat.
39,5
graus
es van registrar a Tarragona dissabte, el dia que van morir les dues persones per un cop de calor.

Un episodi de rècord que comença a anar a la baixa

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, dissabte dia 4 es van registrar les temperatures màximes més extremes, amb registres de 41,4 graus a Benissanet, 41 al pantà de Siurana i Vinebre, 40,7 a Sant Sadurní d’Anoia, 40,3 a Cabanes, 39,8 a Barcelona i 39,5 a Tarragona. L’Observatori de l’Ebre, però, en va registrar 42,3, la dada més alta en un mes d’agost i la segona més elevada de la seva història de registres.

L’onada de calor ja remet i, tot i que les temperatures continuen molt altes, s’han començat a suavitzar. Ahir no van passar el llindar dels 39 graus i es van elevar fins als 38,8 de Seròs i Alcarràs i els 38,5 de Lleida. Les previsions indiquen que els termòmetres continuaran davallant de mica en mica, amb l’ajut també d’algunes tempestes de tarda a l’interior, però es començarà a notar de manera més efectiva a partir de demà i de dijous, quan recuperarem valors normals per a l’època.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia