Salut

Pla de xoc quirúrgic, a Palamós

millora

La mesura ha permès reduir fins a un 18% el temps d’espera per sotmetre’s a intervencions, amb especial incidència en el cas de les operacions de pròtesis de genoll i de maluc

El 2017 es van fer més d’1 1.400 intervencions quirúrgiques

L’hospital de Palamós ha impulsat un pla de xoc quirúrgic que ha permès reduir durant el 2017 el temps d’espera i el nombre de malalts en espera en aquest àmbit, així com en proves diagnòstiques i en consultes externes. Amb més d’11.400 intervencions quirúrgiques –6.640 amb ingrés i 4.810 intervencions ambulatòries menors– només el 2017, el pla ha permès incidir especialment en les operacions de pròtesis de genoll i de maluc i reduir la llista d’espera per a operacions fins a un 18%. A més, en el còmput global, s’ha reduït un 20% el nombre de malalts en espera, i la llista d’espera se situa actualment en els 49 dies. Aquestes són algunes de les dades més rellevants de la memòria d’activitats de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà del 2017, que es va fer pública ahir.

Reducció a urgències

Una altra dada destacada, segons va remarcar ahir en la presentació Xavier Pérez, director assistencial, és la reducció i l’estabilització de les urgències a l’hospital, especialment arran de la campanya de conscienciació, amb la qual s’ha aconseguit que moltes s’hagin derivat al servei d’urgències dels centres d’atenció primària. Segons Pérez, després de molts anys de creixement, l’activitat a urgències de l’hospital s’ha estabilitzat i fins i tot ha invertit la tendència alcista dels últims exercicis. El 2017 es van atendre 64.722 visites, 150 menys que el 2016. El director assistencial va assenyalar que l’objectiu d’aquest 2018 serà “continuar treballant per millorar l’accessibilitat a totes les proves i visites al servei de consultes externes, tot mantenint la qualitat assistencial.”

Coordinació

També s’ha potenciat la coordinació entre els diversos nivells d’atenció sanitària per evitar ingressos innecessaris a l’hospital per casos subaguts, fet que ha repercutit en una activitat superior a l’any passat; en concret, un 36% més. Quant a les cures pal·liatives, també ha crescut l’activitat en un 12%, amb 250 pacients atesos. Pel que fa a les estades, el 2017 se’n van fer 6.954 a l’hospital de dia mèdic i 7.878 a l’hospital de dia quirúrgic. En proves diagnòstiques, s’han dut a terme un total de 131.411 proves, i el pla de xoc d’endoscòpia digestiva va permetre fer-ne gairebé 1.000.

En consultes externes, es van fer gairebé 165.000 visites. Per serveis, el pla de xoc d’oftalmologia ha permès dur a terme gairebé 13.000 visites durant tot l’any. Cal destacar els serveis de traumatologia i dermatologia, que han fet 22.500 i 7.000 visites, respectivament. Per contra, són els dos serveis amb més llista d’espera, tant en nombre de pacients com en dies, per sobre dels tres mesos. Tot i això, la llista d’espera s’ha situat en els 54 dies, gairebé 30 dies menys que el desembre del 2016. I, pel que fa a l’activitat d’hospitalització, es van atendre 10.859 persones, incloent-hi els pacients ingressats a planta i els pacients de cirurgia major ambulatòria, una quantitat semblant a la que es va registrar el 2016.

Notable creixement en l’activitat d’atenció primària

Una altra dada destacada és el creixement de l’activitat en gairebé tots els centres que formen l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Baix Empordà. Durant el 2017, les quatre àrees bàsiques de salut van atendre més de 724.000 consultes, un 3% més que el 2016 (703.000). Per centres, el que més visites ha registrat ha estat Palafrugell (230.000), seguit de Palamós (220.000), Torroella de Montgrí (135.000) i la Bisbal d’Empordà (132.500). De totes les consultes dutes a terme, cal destacar que 106.000 han estat urgències de baixa complexitat als diversos centres d’atenció primària que donen suport a les urgències de l’hospital. Cal destacar també les 77.000 visites a pediatria, les 24.000 al Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (Assir) i les 14.000 al servei d’odontologia. S’ha implementat un nou model organitzatiu a l’ABS de Torroella que ha permès millorar l’accessibilitat a les consultes en 24 o 48 hores. Serveis de Salut Integrats Baix Empordà és un grup format per la Fundació Hospital de Palamós (entitat no lucrativa fundada l’any 1768), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà AIE i el Consorci Assistencial del Baix Empordà (CABE), aquest darrer constituït per l’associació de la mateixa fundació i el Consell Comarcal del Baix Empordà. Aquests organismes gestionen, d’una banda, l’hospital de Palamós i Palamós Gent Gran, i de l’altra, l’atenció primària de quatre àrees bàsiques de salut: Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà.

Una aposta continuada i ferma per la qualitat

J.T

El director assistencial, Xavier Pérez; la directora de recursos humans, Mariona Casanovas, i la directora economicofinancera, Montserrat Garcia, van destacar ahir, durant la presentació de la memòria, el compromís en la qualitat del servei i també en l’adaptació als temps. En aquest sentit, Pérez va remarcar que en els pròxims anys caldran professionals arran de les jubilacions, i això comportarà treballar per ser un centre atractiu per a molts especialistes, que reclamen, més enllà del salari, uns equipaments moderns.

Aquest 2018 es tancarà amb l’inici de les obres a la planta baixa i l’àrea de sales d’operacions de l’hospital, que s’allargaran fins al 2019 i que remodelaran diverses parts de l’edifici per continuar millorant l’assistència sanitària al Baix Empordà. També es tanca el pla estratègic 2014-2017 i ja es treballa en un de nou. Entre les millores d’aquest any, cal destacar la implantació d’un nou sistema de gestió de cues a l’hospital i a les anàlisis clíniques del CAP de Palamós i la millora de la senyalització interna de consultes externes. Això ha permès reduir les cues en hores punta i la contaminació acústica.

Pel que fa als equipaments, es disposa d’un nou consultori a l’Estartit, de 550 m², que duplica l’espai del consultori anterior, i també d’un nou TAC, que permet fer estudis més ràpids i amb imatges de més qualitat i que contribueix a fer un millor diagnòstic i alhora a reduir la radiació de cara als pacients. També s’ha renovat l’equipament d’hemodiàlisi –consistent en 24 monitors nous–, s’ha implantat un nou ecògraf i s’ha informatitzat la unitat amb un sistema de gestió clínica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró