Ciència

Troben marcadors per predir l’èxit de la immunoteràpia

Investigadors de l’Idibell liderats per Manel Esteller descobreixen una signatura epigenètica que anticipa quina resposta tindran els pacients amb càncer de pulmó a l’innovador tractament

El tractament amb immunoteràpia, fent que el sistema de defenses del propi cos combati els tumors, està representant un gran avenç en el tractament contra el càncer. Tot i això, té alguns problemes: el principal és que no tots els pacients hi responen –en càncer de pulmó, per exemple, només ho fan un 25%–, però a més són fàrmacs cars i amb efectes secundaris que, a vegades, poden ser greus. Ara, una descoberta de l’equip que Manel Esteller lidera a Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) permetrà filar molt més prim a l’hora d’administrar-lo, en haver trobat un marcador epigenètic que prediu quina eficàcia tindrà la immunoteràpia més comuna en els malalts amb càncer de pulmó.

La investigació forma part d’un assaig clínic finançat per l’Obra Social La Caixa i iniciat fa dos anys amb un centenar de pacients. El treball se centra en els tumors de còlon i de pulmó, per l’elevada incidència, i en els de pàncrees i cervell, per l’alta mortalitat.

El perfil epigenètic creat per l’equip d’investigadors de diferents centres catalans i europeus permet destriar entre el que Esteller denomina “tumors calents”, perquè tenen un microambient immune amb molts limfòcits T i antígens, per als que la teràpia serà positiva, i els tumors amb un entorn immune fred, per exemple perquè tenen més cèl·lules mieloides (antagonistes dels limfòcits T), més fibrosis o uns vasos sanguinis que dificulten l’arribada de cèl·lules de defensa.

Aquests resultats serviran de base per administrar a cada pacient la teràpia més escaient per tal que visquin més i amb més qualitat de vida, rebaixant l’impacte tòxic del tractament.

“Ara volem ampliar aquest tipus d’estudis epigenètics a altres tipus tumorals i a altres immunoteràpies no tan habituals”, avança el doctor Esteller. El càncer és, amb les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort a la societat occidental i cada any provoca la mort del 17.000 persones a Catalunya.

LA XIFRA

17.000
persones
moren cada any a Catalunya pel càncer, la principal causa de mort, amb les malalties cardiovasculars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres