Societat

FABIAN MOHEDANO

PRESIDENT DEL CONSELL ASSESSOR PER A LA REFORMA HORÀRIA

“La solució horària no ha de ser un pedaç”

“Amb l’horari d’hivern tot l’any, molts treballadors i estudiants arribaran a l’institut o a la feina de nit”

“Si adoptéssim el fus de Londres continuaríem tenint els problemes d’allargament de la jornada, de sopar tard...”

“D’aquí a uns anys veurem com hem canviat”

Fabian Mohedano (Barcelona, 1975), és la cara visible dels intents de reforma horària a Catalunya, un propòsit que topa amb les lleis, les inèrcies i els costums socials i econòmics.

Què li sembla la decisió de la CE de no canviar l’hora i mantenir la d’estiu tot l’any?
És sensacional que una demanda de l’associacionisme europeu fos recollida pel Parlament Europeu, la Comissió Europea en fes un informe i s’engegués un procés participatiu en què han participat prop de cinc milions de persones. Un 80% ha dit que vol que això se suprimeixi i [el president de la CE] Jean-Claude Juncker ha sortit avalant la proposta. Tot aquest procés és impecable.
I la mesura, com a tal, què li sembla?
Estem molt d’acord amb la idea que l’horari d’estiu i d’hivern se suprimeixi. És cert que hi ha una mica d’estalvi energètic, però cada cop tendeix més a zero. El món ha canviat molt i el consum energètic, també. El que representa l’estalvi de 13 o 14 milions d’euros amb relació al que suposa per a les famílies és ridícul.
Què en pensa, que s’optés finalment per l’horari d’estiu?
Nosaltres no ho acabem de veure clar. La Societat Espanyola del Son, en una reunió a Barcelona l’abril del 2018, va dictaminar que si algun dia aquesta mesura es posava en pràctica ens hauríem de mantenir en l’horari d’hivern.
Per què?
Si posem l’horari d’estiu tot l’any, hi haurà alguns dies de l’hivern que a les nou del matí serà encara de nit. Hi ha molts nanos que entren a l’institut a les vuit i molta gent entra a treballar a les sis, a les set, a les vuit… Això podria provocar que molta gent i molts nanos arribessin a l’escola o a treballar de nit. Aquí hi ha un doble problema. Per una banda, la capacitat cognitiva es redueix, perquè si tu no t’has despertat al matí (et despertes amb la llum del dia), el rendiment escolar es pot alterar i la productivitat dels treballadors a les empreses, també. Però encara hi ha un tema més rellevant: la quantitat de melatonina que segrega el cervell està relacionada directament amb la quantitat de llum que veiem a primera hora del matí, que és la que ens diu que és l’hora d’anar a dormir.
Si adoptéssim un altre fus horari hi sortiríem guanyant?
Si canviéssim el fus horari continuaríem tenint els problemes que tenim ara d’allargament de la jornada, d’acabar tard, de sopar tard... i, en canvi, l’espai natural de les empreses no és el del Brexit i el de Portugal, sinó el de França i Alemanya. Jo soc partidari de quedar-me amb l’horari de Berlín perquè, a més, Catalunya no està ni en un extrem ni en l’altre del fus.
La reforma horària pot compensar els efectes de tenir tot l’any l’horari d’estiu?
Si un ciutadà vol que hi hagi més llum a la tarda, la solució no és posar el rellotge perquè hi hagi més llum a la tarda, perquè llavors ens falta llum al matí. La solució és avançar els horaris de sortida de la feina, la compactació de la jornada, horaris flexibles… La solució no ha de ser un pedaç, ha de ser estructural.
Com tenim la reforma horària? Se’n parla molt, però sembla que no acabi d’arrencar.
Van passant coses: hem tingut un horari d’estiu en què els comerços han tancat a les deu, però a partir de l’1 d’octubre tornaran a tancar-se a les nou, la sèrie Merlí i d’altres van començar fent-se a les onze i ara es fan a les deu. Ara, gràcies a la UEFA, tindrem partits a les 18.55 h al Camp Nou. Això tindrà un impacte brutal en les empreses, perquè el dia que hi ha futbol la gent fa la feina abans. Amb relació a les empreses, ens arriben cada dia bones pràctiques pel que fa a la flexibilitat, compactació horària, reducció del temps del migdia, sortir més d’hora...
Veig que és optimista.
Sí, perquè les estadístiques així ho indiquen. D’aquí a uns anys mirarem enrere i direm: “Ostres, com hem canviat!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres