Societat

El curs comença amb 1.299 alumnes més que l’anterior

Bargalló culpa el 155 i la pluja del fet que 30 escoles, cinc de Barcelona, comencin les classes amb obres

El conseller reitera que no permetrà la segregació en cap centre públic o concertat

El curs escolar començarà dimecres vinent amb un total de 1.567.316 alumnes a tot el sistema educatiu català, 1.299 més que l’any passat. Fruit dels canvis demogràfics, aquest any les etapes d’infantil i primària perden 9.915 escolars i, en canvi, la de secundària en guanya 9.682. Amb aquestes dades, hi torna a haver una xifra històrica d’escolars a Catalunya, fet que ha obligat el departament a augmentar la plantilla de docents amb 690 professors, “la qual cosa no ha estat fàcil amb la pròrroga pressupostària”, va destacar ahir el conseller Josep Bargalló durant la ja tradicional roda de premsa convocada per presentar les dades més importants del curs 2018/19.

De números, molts més. Un total de 71.865 mestres i professors contractats, 3.637 alumnes més en formació professional, 5.465 centres docents en marxa, dotze centres públics nous i dos que tanquen, dels quals un és un centre concertat de Barcelona, 5.005 places convocades per garantir l’estabilitat de les plantilles, el 81% dels professors que continua al mateix centre, 68 milions en obres de construcció i rehabilitació, 36,4 milions en reformes més petites....

Va ser en aquestes obres de reforma més petites que Bargalló va voler entretenir-se. No només per explicar que de les 175 escoles que han aprofitat l’estiu per fer millores, 30 no han aconseguit acabar-les a temps i la gran majoria hauran de començar les classes amb obres, sinó per culpar el 155 i les pluges d’aquest estiu d’aquesta situació. Bargalló va explicar que, quan ells van assumir la cartera, el mes de juny, van comprovar que “els gestors d’Ensenyament, a Madrid, s’havien negat a signar les licitacions”. Després van venir les pluges. Segons Bargalló, “la ineficàcia del 155 i les condicions meteorològiques ha estat una suma d’alta adversitat”. “Hem patit, però en totes 30 hi ha un pla B que coneixen la direcció del centre i les famílies i que garanteix de poder començar les classes lectives.”

Contra la segregació

Com ja va anunciar fa algunes setmanes en una compareixença conjunta amb el síndic de greuges, Bargalló va reiterar ahir que una de les pedres angulars del seu departament és la lluita contra la segregació. No només aquest serà l’any en què s’ha de signar el Pacte Contra la Segregació, sinó que també està previst que entri en vigor el nou decret d’admissió de l’alumnat. En aquest sentit, Bargalló va deixar clar que el departament no permetrà que “cap centre amb diners públics segregui de forma voluntària, ni per gènere, ni per raça, ni per religió, ni per lloc de residència ni per realitat socioeconòmica”. El departament ja té detectats alguns centres concertats que segreguen per algun d’aquests conceptes i els ha comunicat que “no els revisaran la concessió”. De moment, però, Bargalló no va donar dades del nombre de centres afectats. El que sí que va garantir el conseller és la voluntat de “prioritzar aquells centres que assumeixin la realitat diversa i de multiculturalitat”.

Pla a Ripoll

Entre les accions per reduir les desigualtats, Bargalló va destacar la importància dels anomenats plans educatius d’entorn, que ja s’han dut a terme en 199 municipis, dels quals formen part el 98% dels centres d’alta complexitat. Justament avui el conseller té previst d’anar a Ripoll per impulsar un nou pla educatiu d’entorn en aquesta localitat, perquè s’han avaluat els resultats d’aquest tipus de pla i s’ha vist, segons va destacar el conseller, que no només augmenten les expectatives educatives, sinó que també “és més alt el sentiment de pertinença i l’arrelament al territori de l’alumnat més vulnerable” i contribueixen a la “contenció de conflictes socials”.

El conseller també va explicar que han demanat el trasllat de l’institut Torre del Palau “nou professors més fora de termini atenent a les circumstàncies especials que va viure el centre”. Va dir que no creu que calgui fer cap recomanació especial als mestres, “que ja han demostrat una fortalesa extraordinària”. En tot cas, després del curs passat, “enguany no serà pitjor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES