Societat

Girona

Equipaments

25 anys d’un pavelló d’elit

El pavelló de Fontajau ha complert aquesta setmana un quart de segle, consolidat com un equipament clau no només de l’àmbit esportiu

El consistori ja pensa a ampliar els vestidors per l’auge del Bàsquet Girona

El dia 4 de setembre del 1993 es va viure la primera nit memorable al pavelló de Fontajau: la victòria d’un pèl del Valvi contra el PAOK de Salònica (80-79) en el primer partit disputat al nou equipament, que tot just s’havia inaugurat unes hores abans amb l’esmaixada de l’estrella de l’NBA Moses Malone. Des de llavors hi ha hagut moltes més gestes i nits per al record, no només de l’àmbit esportiu –que també– sinó també del lúdic, del polític i sobretot del musical i cultural. Un quart de segle després, Fontajau continua sent un equipament clau no només de la ciutat sinó també de la demarcació. “Té 25 anys però mai no ha quedat obsolet”, remarca Pep Pujols, regidor d’Educació i Esports de Girona i director dels serveis territorials d’Esports a la demarcació, que explica que encara ara és l’equipament amb més capacitat de públic assegut fix (més de 5.000 persones) de totes les comarques gironines. Destaca també la seva “bona integració al barri” i la seva funció de “foment de l’esport com a eina socialitzadora”. En aquest sentit, subratlla que al pavelló, a més del bàsquet, també hi ha espais habilitats per a altres activitats per obtenir-ne el màxim rendiment esportiu, sempre amb la intenció sobretot de “protegir la base i l’esport femení”.

La inauguració de Fontajau fa 25 anys va despertar una gran expectació: més de 6.000 ciutadans van visitar-lo en la jornada de portes obertes que s’hi va fer per acostar a la ciutadania un equipament modern que “feia futur” –com titulava l’editorial d’El Punt d’aquell dia– i que va néixer sobretot per ser la nova seu de l’equip de bàsquet Valvi Girona, que jugava a l’ACB. Pujols recorda que el canvi va ser substancial: “Vam passar de Palau, que no arribava als 4.000 espectadors de capacitat, a una instal·lació amb tots els condicionaments: llum, parquet flotant d’última generació, grades més còmodes..., una instal·lació gairebé del segle XXI.” Ell en destaca sobretot una característica: la bona visibilitat de la pista des de qualsevol zona de les grades.

En aquests 25 anys no tot han estat flors i violes. La fi del bàsquet masculí a primer nivell va deixar un buit durant un temps, fins que l’Uni Girona i la presència de l’Spar Citylift a primera divisió del bàsquet femení van donar-li una nova vida. L’auge actual també del Basquet Girona, promogut per Marc Gasol, que aspira a tornar a recuperar la màxima categoria per al bàsquet masculí a la ciutat, fa que fins i tot l’Ajuntament ja prevegi un cert creixement de l’equipament. Així, Pujols assenyala que un dels objectius és ampliar el nombre de vestidors.

Pel que fa a altres necessitats d’equipaments esportius a la ciutat, el regidor assenyala que, amb el creixement d’equips que hi va havent, caldrà a mitjà termini un altre pavelló de capacitat PAV-3 (que encabeixi la possibilitat d’entrenar-hi alhora tres equips diferents en tres pistes complementàries; seria la mida, per exemple, del pavelló de Santa Eugènia). Abans, però, s’acabarà el pavelló del Cassià Costal. El pla estratègic de l’esport local de Girona, presentat el gener passat, preveu també crear en la pròxima dècada un nou camp de futbol, un parc ciclista a l’aire lliure, un rocòdrom a la Devesa i reservar espai per a un velòdrom, entre altres mesures. Girona disposa actualment de 158 equipaments esportius, que sumen 483 espais esportius i 46 àrees d’activitat. El pavelló de Fontajau, juntament amb l’estadi de Montilivi, és sens dubte el més destacat.

4/9/93
és el dia
que es va inaugurar el pavelló de Fontajau. L’acte inaugural es va fer al migdia, amb la presència de set jugadors de l’NBA. Després hi va haver una jornada de portes obertes. La inauguració va culminar al vespre amb el partit entre el Valvi i el PAOK de Salònica. Els gironins van guanyar d’un pèl: 80-79


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport