Societat

Voluntaris a les presons

Prop de mig miler de catalans fan activitats per a reclusos dins dels centres i també els acompanyen en sortides lúdiques

Justícia ultima amb entitats de voluntariat i col·laboradores un pla de suport en el procés de reinserció a la comunitat

Els reclusos són un dels col·lectius més estigmatitzats per la societat. Se’ls tanca en centres penitenciaris per complir una condemna per un dany fet i per rehabilitar-se, però la reinserció a la comunitat és tant o més costeruda, especialment per a persones desfavorides i sense suport familiar. Els voluntaris en l’àmbit penitenciari (una minoria dins del gros del voluntariat català) els ajuden a superar algunes mancances.

Actualment, el Departament de Justícia té registrats 468 voluntaris adscrits a 49 ONG. Les tasques que es fan de manera altruista dins i fora de la presó es regulen a través de la circular 1/2001 , la qual fixa que el voluntari ha d’estar inscrit en una entitat sense ànim de lucre i fer un curset de formació. La majoria de voluntaris a les presons catalanes són persones jubilades o estudiants universitaris de l’àmbit jurídic o del social, dues franges d’edat ben diferenciades que enriqueixen el contacte amb els interns, asseguren. Les nou presons catalanes, que acullen 8.464 reclusos, tenen voluntaris, i els programes d’animació sociocultural són els majoritaris. El curs passat es va fer fins i tot un tastet d’òpera a les presons de Quatre Camins i Brians 2 que va enlluernar els reclusos.

“La figura del voluntari aporta valor i valors a les presons. La seva tasca és humanitzadora, i aporta un plus a la feina que fan els professionals i les entitats col·laboradores”, afirma el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. Calderó coneix bé aquesta tasca: el 1984, mentre estudiava dret, es va oferir de voluntari a la presó de joves de la Trinitat juntament amb un grupet d’amics. Van ser dels primers. “Hi havia només dos mestres i quatre educadors i em van posar a fer classes als nanos de Sant Cosme”, recorda Calderó. I, amb l’esperit d’ajudar a la reinserció dels penats, van crear la comissió de presons de l’ONG Justícia i Pau, l’any 1987.

Ara Justícia i Pau té 65 voluntaris en diversos programes penitenciaris, detalla Xavier Badia, coordinador de la comissió de presons d’aquesta veterana entitat cristiana i voluntari actiu des de fa cinc anys. “El món de les presons em va enganxar. El que ens mou als voluntaris és donar un cop de mà a qui ho té difícil. Una vegada ha complert la condemna, la persona ha de poder refer la seva vida, i la societat ha de tenir més comprensió en el procés de reinserció”, declara Badia.

Un dels nous programes de Justícia i Pau, aprovats per Serveis Penitenciaris, és el de mentors, en què un voluntari ajuda en el procés de reinserció a la comunitat una persona que acaba la condemna en segon grau, és a dir, sense permisos i amb risc de reincidència, que són més de la meitat dels casos. Tenen vint voluntaris, en aquest cas majors de 25 anys, “ja que cal una maduresa personal, la consciència dels límits i un equilibri entre la confiança i la distància”, exposa Badia.

El programa de mentors neix d’una prova pilot de la UAB, pendent dels resultats, en què van participar voluntaris de set entitats. A partir de les mancances detectades, com ara l’accés a l’habitatge, Calderó avança que, a través de la Taula de Participació Social, treballen braç a braç amb les entitats de voluntariat i les col·laboradores (n’hi ha 54 als penals) per posar en marxa un pla de suport a la sortida de la presó. “Necessitem coordinar-nos amb les administracions i entitats locals i amb les del tercer sector, tal com va començar el conseller Mundó”, recorda Calderó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia