Societat

La vida social

La propina olotina dels olotins

Amb la tancada dels gegants a l’Hospici, la ciutat recupera la normalitat i el dia a dia

El ball de les espelmes, epicentre de l’últim dia

Amb la tancada dels gegant,d’ahir, a l’antiga oficina de turisme de l’edifici de l’Hospici, els olotins van esgotar la propina. A Olot, les Festes de la Mare de Déu del Tura estan situades estratègicament a l’entorn del dia 8 de setembre –dia de les marededéus trobades–, perquè s’allargui el període estival fins a després d’aquestes festes. Ahir, doncs, pocs minuts abans del punt de la mitjanit, no va quedar cap rastre de la gentada que havia inundat durant cinc dies els carrers del centre. Tothom al llit per anar a treballar l’endemà i tots els alumnes de primària i secundària obligatòria a punt per començar el curs escolar, és a dir, tothom a punt perquè l’estiu s’acabava d’acabar.

Va ser, com cada any, una bona propina. La litúrgia de les últimes hores de les Festes del Tura es va tornar a representar puntual com un rellotge. L’acte central d’aquesta litúrgia va ser el ball dels gegants a la llum de les espelmes, un dels moments més emotius de les festes. Abans havien interpretat el seu primer ball i, més abans encara, van fer-ho la comparsa dels nans. Després, els cavallets van completar l’última actuació de la faràndula de l’any amb els seus dos animats balls.

I la litúrgia de l’últim dia de la festa major d’Olot va continuar amb la primera part de la cercavila fins al santuari del Tura, on tothom va cantar a cappella els goigs dedicat a la patrona d’Olot. Les portes del santuari estaven obertes de bat a bat i la imatge il·luminada. Després, la faràndula va fer la segona part de la cercavila fins a l’Hospici per a la tancada definitiva. Com cada any, els balladors no van tenir cap mena de pressa i van entrar i sortir del vestíbul d’aquest edifici diverses vegades fent xalar el públic. Al final, repartiment de ram de la gegantessa –era de flors grogues per reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats– i la portalada de dos batents gegants de l’Hospici tancada amb pany i clau. I fins a l’any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia