Educació

Un total de 21 centres comencen el curs amb les obres de l’estiu per acabar

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, assegura que tots els afectats tenen “pla B’’ per aquests primers dies

Durant la darrera setmana s’han acabat els treballs a 9 escoles i instituts

Un total de 21 escoles i instituts han començat el curs escolar amb obres per acabar. Són treballs que s’haguessin pogut acabar, segons el Govern, si l’aplicació del 155 no hagués retardat l’autorització i la licitació de les obres fins al mes de juny. De la setmana passada, en què el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, havia xifrat en una trentena les obres que “feien patir’’, durant la setmana s’han pogut acabar 9 obres més. Només un centre, a Badalona, ha hagut de retardar l’inici de curs, la resta d’escoles afectades, segons ha assegurat Bargalló, tenien ’’pla B’’ i en alguns casos, els alumnes han estat acollits en espais que més endavant no seran utilitzats per docència. En altres, i d’acord amb els ajuntaments, s’han habilitat altres espais com ara biblioteques.

Segons ha detallat el conseller Bargalló, el 155 va provocar que els expedients que comportaven licitacions d’obres i contractes havien de ser signats al ministeri i no va ser així. Per tant, obres que havien de ser contractades entre els mesos de març i maig, no es van poder encarregar fins el juny. En una visita a l’escola Francesc Macià de Barcelona, Bargalló ha reconegut que al moment de començar sabien que hi havia ’’risc’’ i que es va acordar amb els ajuntaments afectats i les direccions dels centres tirar endavant els treballs o no. Bargalló ha destacat que en el fons, de 400 obres programades, només s’ha començat amb incidències en 21 casos i per tant, ho considera un “èxit’’.

D’aquests 21, només en el cas de l’Institut Ca l’Arnús de Badalona, l’inici de les classes s’ha vist retarda. Bargalló ha detallat que majoritàriament ja hi havia un “pla B’’ planificat i que en una part d’aquests centres, els alumnes han estat acollits en espais que no seran el seu espai docent definitiu. En uns altres casos, en què aquesta opció no ha estat possible, Bargalló ha explicat que els ajuntaments han buscat solucions com ara habilitar una biblioteca perquè serveixi de menjador escolar.

En com a mínim 4 centres més, segons les dades d’Ensenyament, s’estan duent a terme obres de gran envergadura i per tant, els treballs hauran de conviure amb l’activitat lectiva durant alguns mesos. A banda de les obres, que han condicionat aquest inici de curs, Bargalló ha xifrat en 5 centres més que comencen l’activitat lectiva amb retard per motius pedagògics informats prèviament al Departament.

Més pressupost per Ensenyament

La visita a l’escola Francesc Macià, un centre d’alta complexitat de Barcelona, ha comptat també amb la presència del vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que s’ha compromès a continuar “l’aposta’’ de l’any passat per mantenir i augmentar el nombre de docents, malgrat la davallada de població escolar a Primària. Per Aragonès ’’hi ha moltes necessitats’’ però ha avançat que la línia serà de més mestres i professors per alumne. Ha avançat que les properes setmanes es podran saber més detalls d’aquests nous pressupostos.

En una mateixa línia, Bargalló ha reconegut haver de superar la situació de retallades d’anys anteriors. ’’Tenim una escola magnífica’’, ha sentenciat el conseller, però ha afegit que es treballarà per millorar tot els sistema educatiu i tenir encara una oferta millor.

Torra defensa el model ’’d’èxit i d’inclusió’’

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat l’escola catalana com a model “d’èxit i d’inclusió’’. Per Torra l’únic més important que l’escola catalana són els seus mestres i professors. Per això, ha volgut enviar un missatge de suport. Torra ha defensat que per un Govern “que posa les persones al centre de la política’’, l’ensenyament és la prioritat ’’més absoluta’’. El president ha defensat bastir sobre ’’la llibertat, la cultura i el talent’’ i considera que les escoles catalanes són “justament el pilar’’ sobre el qual cal edificar “l’edifici republicà que volem bastir’’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia