Societat

Colau i Buch discrepen de com fer front als narcopisos

El conseller d’Interior, al contrari que l’alcaldessa, manté que el problema no se soluciona “enviant més mossos” al Raval

Acorden apel·lar a la responsabilitat dels propietaris dels pisos

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, es van reunir ahir –en una trobada acordada després de la junta de seguretat que es va celebrar el mes de juny passat– per intentar millorar la coordinació per afrontar, especialment, el fenomen dels narcopisos al barri del Raval i el dels furts a tota la capital catalana.

Més enllà de valorar “la bona col·laboració” entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament i el govern no es van posar d’acord amb el criteris que cal seguir. Això sí, tots dos van valorar positivament l’augment de les actuacions conjuntes al Raval i les entrades a narcopisos, 46 en tot el 2017, 53 des de començament d’aquest 2018, i les detencions en aquests pisos dedicats a la compravenda de droga: 63 en tot el 2017, 73 en aquest 2018. A la reunió d’ahir, també hi van assistir la consellera de Justícia, Ester Capella; la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso; el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, i el director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu J. Martínez Hernández, entre d’altres.

En una roda de premsa que van fer per separat, l’alcaldessa va posar èmfasi en el fet que en la reunió s’havia constatat que tots estan d’acord a instar “junts” els grans propietaris de pisos ocupats pels narcotraficants a assumir responsabilitats. Una de les propostes és responsabilitzar els grans propietaris de pisos buits en la lluita contra els narcopisos amb sancions per deixadesa de funcions, per exemple, per la falta de salubritat de l’habitatge.

Buch, però, va remarcar que per solucionar el problema dels narcopisos l’Ajuntament “té molt camp a recórrer” i moltes competències, i que “el fenomen no se soluciona amb més mossos al carrer”. Justament el contrari del que va opinar l’alcaldessa, que reclama més presència dels Mossos. Colau va reconèixer que va insistir a reclamar que es destinin a Barcelona més mossos quan això sigui possible, i va subratllar que en la trobada han estat “tots d’acord a reforçar la coordinació i aconseguir la màxima eficiència dels recursos disponibles”.

L’alcaldessa va explicar que s’ha establert un calendari de reunions entre l’Ajuntament, la Generalitat i la judicatura per abordar mesures específiques per coordinar-se més amb vista a “no permetre impunitat ni de narcopisos ni de furts”. Entre aquestes mesures va citar “reorganitzar en funció dels focus d’incidència” que es produeixen a Ciutat Vella els recursos policials disponibles, que la comissària de Mossos de la Barceloneta accepti més denúncies, i obrir un jutjat de guàrdia suplementari per desembussar els judicis per furt.

LA XIFRA

46
entrades
a narcopisos conjuntes van fer Guàrdia Urbana i Mossos el 2017. En el que va d’any ja n’han fet 53.

LA FRASE

Estem tots d’acord a reforçar la coordinació i aconseguir la màxima eficiència dels recursos disponibles
Ada Colau
alcaldessa de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona