Salut

Menys infeccions a l’àrea de prematurs del Trueta

El nombre d’infeccions intrahospitalàries ha baixat un 30% el darrer any

La reforma i condicionament de la unitat i la tasca de prevenció expliquen aquest descens

S’ha registrat un major alletament matern envers els neonats

Des que es va posar en marxa, fa un any i tres mesos, la nova unitat de medicina intensiva pediàtrica i neonatal de l’hospital Josep Trueta de Girona, el nombre d’infeccions nosocomials o intrahospitalàries ha baixat un 30% en aquesta àrea, segons ha destacat el cap d’aquesta unitat, el doctor Josep Perapoch. A tall d’exemple, la taxa de bacterèmies (presència de bacteris en sang) relacionada a l’ús de catèter venós central ha baixat un 20,5%: s’ha passat de les 7,4 infeccions per cada 1.000 dies d’ús a 5,9. El responsable d’aquesta unitat atribueix el descens de les infeccions no només al fet que amb les noves instal·lacions els professionals disposen de suficient espai per treballar de forma separada sinó també a la tasca que des de fa temps es fa en matèria de prevenció en el conjunt de l’hospital. A més, i a diferència de l’antiga unitat, tant l’UCI de prematurs com l’UCI pediàtrica disposen, respectivament, d’un box d’aïllament per als casos més greus d’infeccions.

A més de treballar més bé, gràcies també al nou equipament electromèdic d’última generació, tenir més espai ha revertit en una millor atenció dels pacients i dels familiars. La supervisora d’infermeria de la unitat, Marta Fabrellas, destaca que les millores han fet possible abaixar el nivell d’estrès que hi havia abans en aquesta àrea, la qual cosa ha beneficiat tothom. Aquest ambient ha propiciat un major contacte entre els nadons i els seus pares, cosa que de retruc ha provocat un increment de l’alletament matern. “La reducció de les infeccions, l’increment de l’alletament matern i l’augment de les competències dels pares es tradueix en una millora de la qualitat en el moment de l’alta mèdica”, subratlla el doctor Perapoch. En el cas de l’UCI pediàtrica, on ara hi ha quatre box individuals a més del d’aïllament, les millores han suposat un major confort i intimitat dels pacients. “S’ha guanyat en dignitat”, ressalta el doctor Perapoch.

Un altre dels ítems que ha evolucionat favorablement ha estat el de nombre de derivacions d’infants i nens a hospitals de Barcelona, que s’ha reduït pràcticament a zero. “Per falta d’espai, no s’ha hagut de derivar cap cas. I els que s’han produït, pocs, ha estat per patologies que no es poden abordar al Trueta”, exposa el doctor Perapoch. De fet, des de la reforma i modernització d’aquesta àrea, el Trueta ha estat centre receptor de quatre casos de fora la regió sanitària de Girona, alguns dels quals procedents de Tarragona.

El cap de la unitat exposa que els canvis que s’han produït en aquest primer any són més de caràcter qualitatiu que quantitatiu. I ressalta que el condicionament de la unitat ha permès potenciar el model d’atenció integral dels neonats per tal facilitar-los el correcte desenvolupament del sistema nerviós central i reduir les possibles seqüeles de la prematuritat.

LES XIFRES

1,8
milions
d’euros es van invertir en la reforma i millora de la unitat de neonatologia del Trueta
418
prematurs
han estat atesos per la unitat del Trueta des de l’1 de juliol de l’any passat fins al 31 d’agost d’aquest
142
nens
de fins a 15 anys han passat per la unitat de cures intensives pediàtriques del Trueta

Un total de 418 nens prematurs atesos en un any

Des de l’1 de juliol de l’any passat fins a 31 d’agost d’aquest any, el servei de neonatologia del Trueta ha atès 418 pacients. D’aquests, la UCI neonatal ha tractat 192 prematurs; la unitat de semicrítics 150 i 76, per hospitalització. A l’UCI neonatal (UCIN) hi ingressen aquells infants que, pel seu estat de salut, requereixen d’un tractament i una monitorització intensius. Per exemple, per l’UCIN hi han passat 54 nadons amb menys de 1.500 grams de pes. L’UCI neonatal del Trueta és la quarta de Catalunya amb un major nombre d’aquests casos després de Vall d’Hebron, Clínic i Sant Joan de Déu. D’altra banda, la unitat de semicrítics està pensada per als nadons que no requereixen un tractament intensiu però sí una monitorització intensiva mentre que l’àrea d’hospitalització està reservada per als casos de baixa complexitat. A la regió sanitària de Girona el percentatge de prematurs és d’un 7,5%. No obstant això, a causa del paper de referència que la unitat del Trueta té en l’àmbit de les comarques gironines, el nombre de nadons prematurs que neixen al Trueta se situï en prop del 17%.

D’altra banda, la unitat de cures intensives (UCI) pediàtriques, que atén infants de fins als 15 anys, ha atès en el període esmentat 142 pacients. La meitat d’aquests pacients eren menors de tres anys. Els diagnòstics més freqüents són bronquitis, pneumònies, traumatismes i infeccions greus com ara meningitis. Hi fan el postoperatori en casos d’intervencions complexes.

Grups de treball per definir la nova UCIP

N.A

A finals de mes, es presentarà als professionals d’aquesta àrea les propostes d’avantprojecte de la nova unitat de cures intensives de pediatria (UCIP) del Trueta, segons fonts del centre hospitalari. I aleshores, i dins d’un marc de procés participatiu, es crearan grups de treball de professionals i tècnics per definir el disseny d’aquesta àrea que se separarà físicament de la de neonatologia. “Amb aquesta segona fase de les obres s’aconseguiran dues coses: alliberar espai per ampliar neonatologia amb la creació de box individuals per a nens i pares i fer una UCI pediàtrica avançada que no tindrà res a envejar de la dels altres hospitals”, exposa el doctor Perapoch. Els professionals confien que la nova UCIP, que si bé es quedarà a la tercera planta se situarà, d’una forma lògica al costat dels altres serveis de pediatria (hospitalització i urgències), estigui a punt quant més aviat millor. “L’ideal seria que la nova UCIP estigui enllestida per a l’hivern del 2019”, indica el responsable de l’àrea. Amb la nova UCI, els guanys no seran únicament qualitatius sinó també quantitatius, ja que hi haurà més llits de cures intensives pediàtriques com per a prematurs. La futura UCI pediàtrica tindrà una unitat de cures intermèdies que, segons subratlla el doctor Perapoch, ajudarà a gestionar més bé el flux de pacients d’acord amb les patologies i les càrregues assistencials. “Volem ser un servei d’excel·lència i de referència en assistència, docència i recerca. Aspirem a ser reconeguts pels ciutadans, els professionals i l’entorn com un servei que destaca per la qualitat de les actuacions basades en l’aplicació d’un paradigma assistencial que fomenta la visió holística del nen i la seva família i la creació d’un vincle segur entre els fills i els seus pares”, diu Perapoch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia