Societat

Societat

Les persones, la clau de tot

Més de 1.600 ciutadans d’arreu de Catalunya es reuneixen a Girona, en l’acte central de la Setmana Mundial de la Salut Mental

Es remarca la importància de formar part de la comunitat i poder accedir a l’àmbit laboral

“Sentir-se útil ajuda a sentir-se millor amb un mateix i augmenta l’autoestima. I, sens dubte, un segon aspecte molt important que hi contribueix és poder estar integrats al nostre entorn, de manera activa i participativa.” És una de les reflexions que recull enguany el manifest del Dia Mundial de la Salut Mental, que va llegir ahir el veí d’Espolla Joan Viñas. Unes paraules que van calar i van ser fortament aplaudides per les més de 1.600 persones d’arreu del país que es van congregar a la plaça Salvador Espriu de Girona, en una trobada per debatre, reflexionar, compartir experiències i, sobretot, per reivindicar. Tal com va subratllar l’alcaldessa, Marta Madrenas, va ser una diada destacada per a la ciutat, on es va fer per primer cop l’acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya. En la jornada hi van participar el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Torra va fer un agraïment a tots els ciutadans i ciutadanes que dediquen el seu temps a treballar per “un país cohesionat, més just, en què tothom tingui les mateixes oportunitats”. “El més important són les persones. Aquesta és la clau de tot”, va recalcar.

Remar per aconseguir una societat més inclusiva és cabdal, ja que poc més d’un 14% de les persones amb discapacitat per problemes de salut mental treballen. Per posar l’accent en aquesta injusta situació i intentar revertir-la, els actes de la Setmana Mundial de la Salut Mental, del 3 al 10 d’octubre, giren entorn del lema Salut mental a la comunitat i a la feina. I és que als ciutadans amb aquest tipus d’afecció els resulta molt complicat accedir a un treball, sovint per culpa dels prejudicis socials. “Sense aquests tòpics es valoraria cada ésser de manera global i es veuria tot allò que pot oferir. No hem de permetre que els prejudicis amaguin tot el que la persona és”, va recordar Viñas.

Roger Torrent es va centrar en tres eixos per avançar en aquest camí. Va apostar per “trencar l’espiral del silenci, els tabús i les barreres, que el que fan és generar estigmes i etiquetes entre nosaltres”. En segon lloc, que les prioritats de país tinguin una continuïtat política, amb l’objectiu que no es difuminin quan hi hagi canvis de govern. I, en tercer lloc, va indicar que “la salut mental és un repte col·lectiu”: “Si Catalunya té una cosa preuada és la seva gent i l’energia humana que irradia”.

La presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, Maria Combalia, va apel·lar a “una inclusió social plena”, i el president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Israel Molinero, va tenir paraules d’agraïment a Toni Comín, que el 2016 va anunciar que la salut mental tindria l’increment pressupostari “més gran de la història” de cara a l’any següent. L’esdeveniment d’ahir va ser coorganitzat per Salut Mental Catalunya i l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i Support Fundació Tutelar Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia